Provincie Drenthe

Realisering één zandwinning Drenthe dichterbij
07 Feb 2006

Aan de VOF Zandexploitatiemaatschappij Echten hebben gedeputeerde staten van Drenthe een vergunning verleend voor het ontgronden van een 40 hectare groot terrein ten westen van de Traandijk in Echten, gemeente De Wolden. Tevens is een vergunning verleend in het kader van de wet Milieubeheer voor het exploiteren van een zandwinning. Met de goedkeuring van GS is de realisering van één grote zandwinlocatie voor de provincie in zuidwest-Drenthe een stap dichterbij gekomen.

In het Provinciaal Omgevingsplan (POPII) wordt voor de langere termijn, na 1 januari 2013, uitgegaan van één locatie voor de winning van beton- en metselzand. In het POPII is op de Ontwikkelingskaart 3 (land) een "zoekgebied" in zuidwest-Drenthe aangegeven. De locatie aan de Traandijk valt daar binnen. De aanduiding van het zoekgebied op de ontwikkelingskaart en niet op Functiekaart 2 van het POP betekent dat de voorgenomen ontgronding en de daarvoor noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan niet binnen de hoofdstructuur van het POPII passen. Voor dit soort gevallen kent het POP een afwijkingsprocedure, waarmee de Statencommissie Omgevingsbeleid inmiddels heeft ingestemd.

Tegen het ontwerp-besluit in het kader van de Ontgrondingenwet zijn begin vorig jaar elf bedenkingen binnengekomen, waarvan de meeste ongegrond zijn verklaard. Het besluit is ongewijzigd vastgesteld. Tegen het ontwerp-besluit in het kader van de wet Milieubeheer zijn zes bedenkingen ingediend. De bedenkingen zijn deels gegrond en deels ongegrond verklaard. Het milieubesluit is gewijzigd vastgesteld. De bedenkingen hadden betrekking op geluid, lucht, inrichting, werktijden, Milieueffectrapportage (MER) en andere voorschriften.

In de VOF Zandexploitatiemaatschappij Echten werken Drentse zandwinbedrijven samen.