Gemeente Amsterdam

Winst voor linkse partijen en VVD

7 februari 2006
---
O+S Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, is er een zetel winst voor alle drie grote linkse partijen: PvdA, GroenLinks en SP. Ook de VVD wint een zetel. De huidige coalitie zou daarom, ondanks zetelverlies voor het CDA, stemmen winnen. Dit blijkt uit een O+S-peiling voor AT5, waarvoor rond 1 februari in totaal 600 Amsterdammers telefonisch zijn geënquêteerd.

Peiling verkiezingen (14 Kb) De peiling geeft aan dat Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam '92 niet in de raad zouden terugkeren. D66 verliest een zetel en komt op twee. Nieuwkomer is de Christen Unie. Overigens kunnen in de komende maand die tot de verkiezingen rest nog gemakkelijk verschuivingen optreden. Niet alleen heeft ongeveer een derde van het electoraat de keuze nog niet of niet definitief bepaald, kleine verschuivingen in de kiezersvoorkeur kunnen snel tot een iets andere zetelverdeling leiden; het meest 'bedreigd' zijn op dit moment de zetel voor de Christen Unie en de 16e zetel voor de PvdA. Van belang daarbij is ook hoeveel stemmen uiteindelijk in het relatief grote aantal nieuwe partijen terechtkomt.

Peiling Gemeenteraadsverkiezingen (procenten)

Peiling verkiezingen (23 Kb)

Ruim 5% van de Amsterdammers zeggen nu al zeker niet te gaan stemmen. Zij voeren daarvoor sterk uiteenlopende motieven aan. Ongeveer een derde van deze groep heeft geen enkel vertrouwen in de politiek. Verder speelt onbekendheid en het idee dat 'er niets te kiezen valt' een belangrijke rol. De meeste Amsterdammers die hun keuze al hebben bepaald, 55%, zeggen bij Kamerverkiezingen op de zelfde partij te zullen stemmen als bij de gemeenteraad; 27% is daar nog niet uit en 18% zegt in geval van Kamerverkiezingen op een andere partij te zullen stemmen. In dat opzicht hoeft het niet te verbazen dat slechts 14% zich uitsluitend door stedelijke verhoudingen laat leiden bij hun keuze, voor 31% zijn de landelijke ontwikkelingen het belangrijkst en 49% zegt beide te betrekken in de afweging. Die beperkte lokale betekenis maakt ook begrijpelijk dat de meeste mensen een maand voor de verkiezingen niet weten wie lijstrekkers zijn voor de verschillende partijen. Asscher (PvdA) is met 19% als lijsttrekker nog het meest bekend. Griffith (VVD) en Maij (CDA) volgen met 12% en Van Poelgeest (GroenLinks) met 9%. Manuel (D66) en Alberts (SP) komen niet verder dan 2 respectievelijk 1%. Het belangrijkste thema bij de verkiezingen is volgens Amsterdammers onderwijs en zorg (50%) gevolgd door economie en werkgelegenheid (46%) en veiligheid (42%). Minder vaak genoemd worden milieu (34%), armoede (31%) en integratie (28%). Verder zeggen kiezers zich meer te laten leiden door de toekomst en de partijprogramma's (44%) dan naar prestaties in het verleden (21%).