Gemeente Maassluis


Persbericht van Stichting Stimular

Gemeente promoot duurzaamheid bij bedrijvenkring

Op 2 februari overhandigde wethouder Scheerstra de cd-rom `Duurzaam Ondernemen loont!' aan de heer Martens, voorzitter van de Bedrijvenkring Maassluis (BKM) tijdens een ledenvergadering. Scheerstra moedigde de leden van de bedrijvenkring aan om gebruik te maken van de inspirerende voorbeelden en praktische hulpmiddelen op de cd-rom. "Want aandacht voor milieu kan prima samengaan met economische ontwikkeling". Deze uitspraak werd vervolgens toegelicht met praktijkvoorbeelden van BKM-leden die in 2005 gebruik maakten van ondersteuning door Stichting Stimular.

Het goede voorbeeld
De Gemeente Maassluis voelt zich verantwoordelijk voor een goed milieu en geeft graag het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld door duurzaam in te kopen en roetfilters voor het gemeentelijke wagenpark aan te schaffen. Scheerstra wees erop dat `milieu' soms voor knelpunten zorgt, zoals stagnerende bouwplannen in verband met luchtkwaliteit, maar dat milieu ook prima kan samengaan met economische ontwikkeling. Daarom stimuleert de Gemeente Maassluis dat bedrijven `duurzaam ondernemen'. Duurzaam ondernemen richt zich niet alleen op de milieuprestatie, maar ook op de sociale aspecten van de bedrijfsvoering en kostenbesparingen.

Stimuleren van duurzaam ondernemen
De Gemeente is in 2003 gestart met het ondersteunen van bedrijven die aan de slag willen gaan met duurzaam ondernemen. De deelnemers worden begeleid door Stichting Stimular, die al 15 jaar ervaring heeft met duurzaam ondernemen in het midden- en kleinbedrijf. In de afgelopen jaren zijn 18 ondernemers op weg geholpen met duurzaam ondernemen. In 2005 gingen De Haas Dieselmotoren, Moplan, Vecom en Keijzer zand en grind, allen lid van de Bedrijvenkring Maassluis, aan de slag. De presentatie van de resultaten bij deze bedrijven werd door de wethouder aangegrepen om het belang van duurzaam ondernemen nogmaals te onderstrepen. Om een extra stimulans te geven gaf hij een cd-rom met inspirerende voorbeelden en praktische hulpmiddelen aan alle aanwezige ondernemers.

Energiebesparing
De heer Martens, directeur van De Haas Diesel Motoren, vertelde wat de samenwerking met Stimular heeft opgeleverd. Ondanks dat hij "bij aanvang het gevoel had dat ze al goed bezig waren, bleken nog de nodige besparingen mogelijk te zijn, vaak met eenvoudige maatregelen. Zo brandden er dagelijks 80 TL-buizen in het magazijn, terwijl het licht alleen nodig is als er iets uit het magazijn wordt gehaald. Door het aanbrengen van bewegingssensoren kan zo'n 800 euro per jaar worden bespaard. De bewegingssensoren kosten een paar tientjes per stuk. De investering is dus snel terugverdiend. Ook bleken instellingen en tijdschakelaars al jaren in dezelfde stand te staan, terwijl de situatie is veranderd. Met aanpassing van de instellingen kunnen energie en kosten worden bespaard".

MKB-Milieubarometer
De heer Van Duijnen, directeur van Moplan, vond het interessant om alle milieugegevens en milieukosten in de MKB-Milieubarometer in te vullen. "Het kost even tijd, maar dan heb je ook een goed overzicht van gegevens die je nooit eerder bij elkaar hebt gezet. Met `milieu' zijn meer kosten gemoeid, dan je op het eerste gezicht denkt. Vervolgens kreeg ik praktische adviezen die simpel zijn uit te voeren, bijvoorbeeld oude TL-armaturen vervangen door energiezuinige verlichting. Onze ambitie is om 20% op het energiegebruik te besparen. We hebben een energiezuinig stralingselement in de werkplaats aangebracht, zodat de energieverslindende gasheaters minder hoeven te branden. De heftrucks hebben een afstandbediening gekregen om de buitendeuren automatisch te kunnen openen en sluiten. Dit bespaart tijd en energie, maar het voorkomt ook dat de collega's in de kou moeten werken, omdat de deur tussendoor open blijft staan".

Klachten over Eneco
De heer Smit van Keijzer zand en grind vertelde dat de hoeveelheid nachtstroom op de energierekening onverklaarbaar hoog bleek te zijn. "We namen verschillende malen contact op met Eneco, maar tot op heden hebben we geen reactie ontvangen". Ook de heer Van Duijnen heeft ontdekt dat de rekeningen van Eneco veel hoger zijn dan het daadwerkelijke energiegebruik. De communicatie tussen het energiebedrijf en ondernemers laat ernstig te wensen over. Wethouder Scheerstra riep de bedrijvenkring op om de slechte ervaringen met Eneco op schrift te stellen, zodat hij deze aan de orde kan stellen tijdens overleg met de energieleverancier.

De cd-rom `Duurzaam Ondernemen loont' is te bestellen via www.stimular.nl