Gemeente Breda

Breda vraagt Europese subsidie voor opschalen energieprojecten

Breda heeft Europese subsidie aangevraagd om goede voorbeelden voor duurzaam energiegebruik om te zetten naar vast gebruik.

In de afgelopen jaren hebben allerlei Bredase partijen veel kennis en ervaringen opgedaan met energieprojecten. Door uitwisseling hiervan met andere steden in Europa en binnen Nederland, komen de meest kansrijke strategieën naar voren om energiebesparing en de toepassing van duurzame energie te verhogen. Breda gebruikt deze strategieën (best practices') om een programma met energieprojecten op te stellen aangepast aan de Bredase situatie. Dat programma wordt de opvolger van het huidige klimaatprogramma, dat loopt tot en met 2007. Eind van dit jaar verwacht Breda antwoord uit Brussel over de toekenning van de Intelligent Energy-subsidie.

Het voorstel waarvoor Breda subsidie vraagt, bestaat uit een uitwisselingsproject met steden uit Denemarken, Italië, Duitsland en Bulgarije. Elke stad brengt eerst zijn uitgangssituatie in beeld en inventariseert vervolgens de best practices. Kennis en ervaringen worden tussen de steden uitgewisseld, maar ook in het eigen land, zodat Breda de beschikking krijgt over een flinke verzameling best practices. Breda selecteert daaruit de meest kansrijke strategieën en gebruikt die bij de formulering en uitvoering van energieprojecten in de komende jaren. Vanaf het moment van toekenning heeft Breda twee jaar om de activiteiten uit te voeren. Als de subsidie wordt toegekend verdubbelt Brussel het budget dat de gemeente zelf heeft gereserveerd voor energie voor die twee jaar.

De gemeente heeft het voorstel voor de subsidieaanvraag aan diverse partijen voorgelegd. WonenBreburg, BAM Vastgoed, Essent Heating, UNETO-VNI, Breda's Industrieel Contact, de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging en het Platform Duurzaam Breda hebben een adhesiebetuiging getekend, die als Letter of Intent bij de aanvraag is gevoegd. Met deze partijen is ook het idee besproken om een Bredase Energieraad op te richten. Deze Energieraad zou een belangrijke rol kunnen spelen bij de uitvoering van de activiteiten in het voorstel.

Het idee van een Bredase Energieraad komt van het Platform Duurzaam Breda, dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de gemeente. De Energieraad heeft als doel partners bij elkaar te brengen en te houden die elkaar inspireren en activeren om te realiseren dat Breda de CO2-uitstoot vermindert en in de nabije toekomst een energieneutrale stad is. Dit doet zij door het opstellen van een gezamenlijke strategie, het aan elkaar koppelen van organisaties en beschikbare financiële middelen om initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren voor concrete energiebesparings- en duurzame energie-projecten en met kennisuitwisseling via een kennisbank.

Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft besloten dit initiatief over te nemen. Het initiatief sluit goed aan bij het Bredase beleid en werkwijze. De Energieraad wordt in 2006 opgezet, onafhankelijk van de beslissing op de subsidie-aanvraag.

Breda, 8 februari 2006