Groen!

Brussel, 7 februari 2006

Verhofstadt moet federale kaderwet maken in plaats van zoveelste idee te lanceren

Volgens premier Verhofstadt (VLD) ondervinden steeds meer mensen structurele betaalbaarheidsproblemen op de huurmarkt. Dit klopt. Hij wil dat gerenoveerde woningen verhuurd worden aan gematigde huurprijzen en een huurtoelage geven aan de zwakste inkomens. Verhofstadt wil dit overleggen met de gewesten. Groen! heeft hierover 2 weken geleden al een Vlaams decreetsvoorstel ingediend. Maar opdat zon systeem zou werken is er een flankerend beleid nodig van richthuurprijzen. Zonder regulering van huurprijzen is de huurtoelage een rechtstreekse subsidie voor eigenaars, en geen tegemoetkoming voor huurders. Groen! heeft de Vlaamse instrumenten al uitgewerkt en wacht nu op Verhofstadt om een federale kaderwet te maken die het opleggen van een maximumhuurprijs mogelijk maakt. Kortom: geen woorden maar daden!

De problemen op de private huurmarkt zijn zo groot dat het nodig is op korte termijn in te breken. Wonen is immers te belangrijk om alleen aan de markt over te laten. Daarom pleit Groen! voor een maximumfactuur voor huur. Groen! is voorstander van het invoeren van richthuurprijzen die de prijs van een woning bepalen aan de hand van de kwaliteit, het comfort, de geografische ligging en de omgevingsfactoren van de woning. Hiervoor is echter een federale kaderwet nodig die het opleggen van een maximumhuurprijs mogelijk maakt.

Vervolgens kunnen de gewesten de maximumfactuur voor huur realiseren door een beleid van huursubsidies gekoppeld aan richthuurprijzen te voeren. Als de huurprijs niet gereguleerd kan worden, is een huursubsidie immers een subsidie voor eigenaars en niet voor huurders. Groen! heeft een voorstel van decreet ingediend die de invoering van richthuurprijzen in Vlaanderen mogelijk maakt.

Pas wanneer Verhofstadt eerst zijn huiswerk maakt, kan Vlaanderen zorgen voor een maximumfactuur voor huur, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). Kortom, als voor heel wat mensen de huurprijzen vandaag onbetaalbaar zijn, komt dat in allereerste instantie omdat Verhofstadt er nog altijd niet voor gezorgd heeft dat de gewesten huurprijzen kunnen reguleren via een federale kaderwet. Verhofstadt verstopt dus handig dat hij zelf de sleutel in handen heeft!

En, zo concludeert Mieke Vogels: blijkbaar hebben alle regeringspartijen wel ideetjes rond huurprijzen, maar geen enkele regeringspartij komt met een concreet voorstel. Het Groen!-voorstel tot een maximumfactuur voor huur kan morgen gerealiseerd worden; op voorwaarde dat de regering-Verhofstadt een federale kaderwet realiseert! Dé vraag is dan ook in hoeverre Verhofstadt de handen uit de mouwen wil steken? De regeringspartijen proberen mekaar nu te overtroeven door het lanceren van allerhande ideetjes rond wonen, maar daar heeft de zwakke huurder niets aan.