Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Preventie georganiseerde criminaliteit niet effectief

Titel
Proefschrift: meer investeren in maatregelen ter preventie van georganiseerde criminaliteit

De overheid moet meer investeren in de preventieve maatregelen om de georganiseerde criminaliteit effectief te bestrijden. Dit stelt Cathelijne van der Schoot in haar proefschrift Preventie van georganiseerde criminaliteit in Nederland. Beoordeling van de effectiviteit van preventieve maatregelen, waarop zij vrijdag 10 februari 2006 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij onderzocht de anti-witwasmaatregelen (Wet Mot, WID), de screening en auditing benadering (Wet Bibob) en de bestuurlijke benadering van de gemeente Amsterdam (o.a. het Van Traa-project en het Bureau Integriteit).

Het onderzoek richtte zich vooral op het vaststellen van mogelijke effecten van de maatregelen. Tevens is bepaald in hoeverre de doelstellingen in de praktijk worden gehaald. Uit de beoordeling van de toepassing blijkt dat er vaak niet, of slechts in beperkte mate, kan worden gesproken over concrete resultaten.

Zo is er bij het Bureau Integriteit sprake van doelverplaatsing: er zijn wel resultaten (integriteitmeldingen), maar door uitbreiding van de maatregel zijn deze niet meer gericht op georganiseerde criminaliteit. Bij anti-witwasmaatregelen is er sprake van bureaucratisering. Alle aandacht is gericht op de handhaving van de meldplicht, waardoor weinig is geïnvesteerd in de verwerking van gegevens. Deze maatregelen hebben waarschijnlijk geen groot effect op georganiseerde criminaliteit.

Van de activiteiten die wel redelijk succesvol zijn verlopen, zijn de concrete resultaten echter gerelateerd aan individuele gevallen. Ze zeggen niet veel over de effectiviteit op georganiseerde criminaliteit in het algemeen. Van der Schoot concludeert dat de overheid in ieder geval meer moet investeren in de uitvoering van de preventieve maatregelen om tot bevredigende resultaten te komen. Zonder degelijke uitvoering zijn de maatregelen niet effectief.