Gemeente Coevorden

Gemeente en Domesta geven woonwijk Binnenvree-Zuid in Coevorden flinke opknapbeurt

Gemeente Coevorden en woonstichting Domesta gaan samen aan de slag met een wijkverbeteringsplan voor Binnenvree-Zuid in Coevorden. Met de gezamenlijke aanpak geven gemeente en Domesta de wijk in sociale, economische en ruimtelijke zin een kwaliteitsimpuls. In de Koepelafspraken voor het Centrumplan, waarin is vastgelegd hoeveel nieuwbouw en renovatie Domesta gaat uitvoeren in de komende tien jaar in Coevorden, zijn ook afspraken gemaakt voor de wijk Binnenvree.

Domesta heeft inmiddels het bureau Witpaard opdracht gegeven een stedenbouwkundige visie te maken voor de wijk. Deze visie wordt dinsdagavond 14 februari tijdens een informatieavond door Domesta aan de bewoners gepresenteerd. Daarna zal in overleg met de gemeente bekeken worden hoe de eventuele wensen van bewoners te realiseren zijn.

Door een integrale aanpak van de ruimtelijke, sociale en economische problemen in de wijk, willen gemeente en Domesta van Binnenvree weer een goed leefbare wijk maken. Het college van B en W heeft nu opdracht gegeven voor het starten van de integrale wijkaanpak en heeft hiervoor inzet van mensen en geld beschikbaar gesteld. Voor deze integrale aanpak is in totaal nu EUR 1.158.000,- beschikbaar.

De buurt

Het gebied Binnenvree-Zuid wordt omsloten door de Drostenstraat, de Secretaris Lammertsstraat, de Thorbeckestraat en de Van Heeckerenlaan. De buurt telt in totaal 211 woningen, waarvan 12 koopwoningen en 199 huurwoningen (eengezinswoningen en flats), die allemaal in eigendom zijn van Domesta. De voorzieningen in de buurt zijn een basisschool, een kinderdagverblijf en een buurthuis met speeltuin.

Wooneisen

Binnenvree-Zuid is een na-oorlogse wijk waar in de afgelopen tijd relatief veel leegstand is ontstaan. Een aantal huurwoningen voldoet niet meer aan de wooneisen van deze tijd. Er zijn geen seniorenwoningen, hoewel de vraag daarnaar toeneemt. Door de slechte verhuurbaarheid van de woningen aan Coevordenaren zijn in de laatste jaren relatief veel bewoners van buiten Coevorden in Binnenvree geplaatst, waardoor de betrokkenheid van de bewoners bij de buurt is afgenomen. Op het gebied van openbare ruimte vinden bewoners dat er verbeteringen moet komen voor de parkeerproblemen, het te hard rijden in de wijk, de rommelige achterpaden en het zwerfvuil in de groenvoorzieningen.

Sloop Drostenflats

Domesta heeft inmiddels besloten dat de drie verouderde flats aan de Drostenstraat in de wijk Binnenvree-Zuid worden gesloopt. Op de vrijgekomen ruimte wil Domesta nieuwe woningen bouwen. Domesta heeft voor de flatbewoners een sociaal plan opgesteld. Op grond van dit plan ontvangt iedere bewoner bij verhuizing een verhuisvergoeding van 5000 euro. Voor iedere bewoner wordt toegewerkt naar een passende oplossing voor herhuisvesting.

Op dit moment worden 17 van de 48 woningen niet bewoond. Domesta wil zo snel mogelijk overgaan tot sloop van de flats. Gemeente staat positief tegenover de te verlenen sloopvergunning voor deze flats. Om vandalisme te voorkomen wordt iedere vrijgekomen woning dichtgetimmerd. Dit betekent echter wel dat de aanblik van de flats de komende periode helaas achteruit zal gaan. Domesta streeft ernaar om deze periode zo kort mogelijk te laten duren.

Op dinsdag 14 februari wordt de stedenbouwkundige visie voor Binnenvree als eerste aan bewoners gepresenteerd. Deze informatieavond wordt gehouden in Hotel-Restaurant Talens in Coevorden en begint om 19.00 uur.