Provincie Flevoland stelt 476.000 extra beschikbaar voor Future Farming

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft besloten om vanuit het Europese programma 476.000 euro extra aan het project `Precisie Landbouw in Flevoland' bij te dragen.

De Stichting Future Farming waarin 3 bedrijven en circa 20 boeren participeren heeft in 2004 het idee opgepakt om Precisie landbouw in Flevoland op het boerenbedrijf te introduceren. Precisielandbouw is een productiemethode waarbij locatiespecifiek een landbouwperceel wordt bewerkt. Dit in tegenstelling tot de gangbare landbouw, waar percelen uniform worden behandeld. Bij precisielandbouw wordt onkruidbestrijding, gewasbescherming, grondbewerking, plant- en zaaiafstanden en bemesting afgestemd op de feitelijke toestand van het perceel. Het gebruik van innovatieve bodemanalyses en de inzet van GPS apparatuur moeten leiden tot verbeteringen op het gebied van economie, milieu en bodemkwaliteit.

In de afgelopen anderhalf jaar heeft het project veel navolging en interesse gekregen vanuit de sector. Dankzij het ontwikkelde kennisnetwerk is de Stichting in staat, in te spelen op innovatieve ontwikkelingen. Een van deze nieuwe ontwikkelingen is het zgn. Real time Kinematic- Global Position system (RTK-GPS). Dit systeem, gekoppeld via een boordcomputer aan de stuurinrichting, kent een nauwkeurigheid van maximaal 2 cm. Deze nauwkeurigheid in combinatie met de automatische aansturing heeft een groot aantal voordelen voor de telers. Door de nieuwe ontwikkeling van dit systeem is uitbreiding van het bestaande project gewenst. Deze uitbreiding geeft de Stichting Bodembescherming Flevoland kansen om ook mee te doen met in deze technologische ontwikkeling. Het project past naadloos in het oorspronkelijke projectplan van Future Farming.

De uitbreiding van dit project past binnen de maatregel `Versterking van de Agrarische sector' van het Europees Programma. In het kader van deze maatregel is het mogelijk projecten te ondersteunen die bijdragen aan de verhoging van de toegevoegde waarde op het terrein van zowel de reguliere als van de biologische landbouw.