VVD


7-2-2006

Ratificatie EU-toetredingsverdrag Bulgarije en Roemenië garandeert ordelijke uitbreiding Europese Unie in belang Nederland

VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen is verheugd dat de Tweede Kamer met een ruime meerderheid heeft ingestemd met ratificatie van het EU-toetredingsverdrag met Bulgarije en Roemenië. Hiermee wordt een ordelijke toetreding van beide kandidaat-lidstaten in 2007 of 2008 verzekerd. Dat is mede in het belang van Nederland.

Tevens nam de Kamer de motie-Van Baalen/Herben aan, waarin de regering de plicht krijgt opgelegd om, indien noodzakelijk, op basis van het Verdrag, er binnen de Unie op toe te zien dat een extra jaar uitstel en overgangsbepalingen, resp. vrijwaringen worden ingeroepen. Voor de VVD telde het belang van het adagium "afspraak is afspraak", de ondersteuning van de democratische krachten in beide landen en de grote Nederlandse economische belangen in Bulgarije en Roemenië zwaar. Tevens is snelle ratificatie een extra signaal aan de democratische regeringen in beide landen om het hervormingsproces met grote kracht voort te zetten. Met uitstel van ratificatie is geen enkel belang gediend, noch de belangen van Nederland, noch van de EU, noch van Bulgarije en Roemenië.

Voor nadere informatie: J.vbaalen@tweedekamer.nl

Dinsdag 7 februari 2007