Provincie Utrecht

Nieuwe fase voor project Stichtse Lustwarande

7-2-2006 -

Gedeputeerde staten hebben het Uitvoeringsprogramma 2006 voor het project Stichtse Lustwarande vastgesteld. Voor de jaren 2006 en 2007 komt het accent van het project meer op de uitvoering te liggen door middel van voorbeeldprojecten. Voor het opstellen van het Uitvoeringsprogramma 2006 is intensief contact geweest met diverse initiatiefnemers in het gebied. Gezocht is naar projecten die iets toevoegen aan de bestaande kwaliteiten van de Stichtse Lustwarande. "De projecten dragen stuk voor stuk bij aan het motto van de Stichtse Lustwarande zien en gezien worden", zegt gedeputeerde J. Binnekamp. "Met de uitvoering van voorbeeldprojecten krijgt de Stichtse Lustwarande een impuls voor de toekomst."

Herstel park Schoonoord

Een van de voorbeeldprojecten is het herstel van park Schoonoord in Zeist.
Het Wereld Natuurfonds gaat langs de N225 tussen Zeist en Driebergen haar nieuwe hoofdkantoor betrekken. Op dit moment vindt de verbouwing van het voormalig IVO gebouw plaats. Het gebouw ligt in park Schoonoord, een historisch landschapspark dat ontworpen is door landschapsarchitect Hendrik van Lunteren. Samen met de terreineigenaar van het park, het Utrechtse Landschap, heeft WNF een plan opgesteld voor de restauratie van het park. Hierbij worden het nieuwe WNF kantoor en de op het terrein aanwezige school zo goed mogelijk ingepast in de historische structuur van het park. De restauratie houdt in dat de oorspronkelijke padenstructuur en oude sierelementen, zoals uitzichtpunten en open ruimten, weer in ere worden hersteld. De provincie Utrecht draagt 100.000 euro bij aan het herstel van park Schoonoord.

Vorige projectfases
In de eerdere projectfases is veel aandacht besteed aan voorlichting en aan beeld- en visievorming. De boodschap daarbij was steeds: behoud door ontwikkeling. "Probeer nieuwe ontwikkelingen in de Lustwarande niet te zien als een bedreiging, maar gebruik ze om de bekende kwaliteiten van het gebied verder te ontwikkelen", aldus gedeputeerde Binnekamp.
Voorbeelden van deze aanpak zijn onder andere de ontwikkeling van het Stationsgebied Driebergen-Zeist, herinrichting van het Dorpsplein in Doorn naar aanleiding van de bouw van het Cultuurhuis en het ontwerp voor de Groene Entree Amerongen.

Meer informatie: Evelien ten Bosch, telefoon 030 - 258 2434

Laatst gewijzigd op 07-02-2006. Paginabeheer: Evelien ten Bosch