Provincie Utrecht

Provincie onderzoekt mogelijkheden voor rijden op aardgas

7-2-2006 -

De provincie Utrecht wil het rijden op de schone brandstof aardgas stimuleren. Dit is nodig om de uitstoot van CO2 te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het komende half jaar zet de provincie de eerste stap en onderzoekt zij de mogelijkheden om enerzijds de vraag naar aardgas te creëren en anderzijds het aanbod van aardgas op tankstations van de grond te krijgen.

Het doel in de eerste fase van het project `Rijden op aardgas' is gemeenten en bedrijven te vinden die, net als de provincie, hun wagenpark willen laten rijden op aardgas. "Er moet immers voldoende vraag naar aardgas worden gecreëerd om het aanbieden van aardgas op tankstations financieel haalbaar te maken", aldus gedeputeerde milieu J. Binnekamp.

De provincie gaat zich verdiepen in vergelijkbare projecten in Nederland, onder andere in Tilburg en Haarlem. Ook zullen gesprekken plaatsvinden met relevante partijen en gaat de provincie na of er in de regio genoeg infrastructurele mogelijkheden bestaan voor vulpunten bij tankstations.
De eerste fase wordt in de zomer van 2006 afgerond. Afhankelijk van de resultaten gaat de provincie daarna verder met de uitwerking.

Milieuvriendelijker en goedkoper
Het wegverkeer in de provincie draagt bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit en aan de uitstoot van CO2. Voertuigen die rijden op aardgas stoten aanzienlijk minder schadelijke stoffen en CO2 uit dan voertuigen die rijden op conventionele brandstoffen, zoals benzine, diesel en LPG.
De voorraad aardgas is gewaarborgd voor de komende vijftig tot honderd jaar, dus voldoende om de overstap naar duurzame energie en mobiliteit te helpen maken. Dit zou in de toekomst ook kansen bieden voor rijden op andere schone brandstoffen, zoals biogas en waterstof. Rijden op aardgas is een bewezen en betrouwbare technologie die op grote schaal in Europa wordt toegepast. Vele automerken leveren hun modellen in een aardgasuitvoering. Aardgas is als brandstof aanzienlijk goedkoper dan de overige brandstoffen.

Het project `Rijden op aardgas' past goed binnen de doelstellingen van het Provinciaal Milieubeleidsplan 2005 -2008. Luchtkwaliteit en energiebesparing zijn speerpunten in dit plan.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 - 258 3151

Laatst gewijzigd op 07-02-2006. Paginabeheer: Annemieke van Leeuwen