Ministerie van Defensie

07-02-2006 17:29

Nieuwe hr.ms. pelikaan gedoopt

Het nieuwe marine-ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan is vandaag in Roemenië gedoopt. Dit gebeurde door mevrouw Kelder, echtgenote van de commandant der Zeestrijdkrachten. Het vaartuig is bestemd voor taken in het Caraïbische gebied.

Het casco van de Pelikaan is in het Roemeense Galati gebouwd op de werf van de Nederlandse scheepsbouwer Damen. Het schip vaart eind april zelfstandig naar Nederland om te worden afgebouwd bij de Damen-werf in Gorinchem.

Hr.Ms. Pelikaan krijgt verschillende taken zoals het ondersteunen van operaties en oefeningen van de Kustwacht Nederlandse Antillen & Aruba en het Korps Mariniers. Het vaartuig vervoert in die gevallen bijvoorbeeld materieel, maar assisteert ook bij missies op het land. Verder levert het schip bijstand aan de operaties van het stationsschip dat de marine permanent in de West heeft voor rechtshandhaving, kustwachtoperaties en drugsbestrijding. Bij natuurrampen in het gebied kan de Pelikaan bovendien snel te hulp schieten met noodzakelijk materieel, personeel en humanitaire hulpgoederen.

De nieuwe Pelikaan is sinds de zestiende eeuw het twaalfde marineschip met deze naam. De laatste is eind 2005 uit dienst gesteld en fungeerde eveneens als ondersteuningsschip in het Caraïbische gebied. De nieuwste gaat daar medio 2006 heen, na de indienststelling.

Technische informatie ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan (A804)

Lengte: 65.40 meter
Breedte: 13.20 meter
Maximale diepgang: 3.00 meter
Waterverplaatsing: 1150 ton
Maximale snelheid: 14.5 knopen
Bemanning: 13 personen
Accommodatie: 77 personen