Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 024

datum: 7 februari 2006

Structuurvisie Park Randenbroek en omgeving

Een beekdal in de stad

Met de verhuizing van Meander Medisch Centrum van de locatie Elisabeth en de verplaatsing van het Sportfondsenbad ontstaan er grote kansen voor het 75 hectare grote gebied

Park Randenbroek en omgeving om het groene karakter van dit unieke beekdal opnieuw in te richten en te versterken. De afgelopen maanden heeft de gemeente Amersfoort een structuurvisie voor Park Randenbroek en omgeving opgesteld. Concrete aanleiding hiervoor was de behoefte aan een integrale visie voor het gebied waarin sport, cultuur, recreatie, milieu, beheer, volkshuisvesting en verkeer aandacht krijgen met als doel een gebied te creëren dat een functie heeft voor heel Amersfoort.

De structuurvisie Park Randenbroek en omgeving voorziet in de verdere ontwikkeling van een groen gebied vanaf de snelweg A28 tot aan de Bisschopsweg, waarin natuur, sport en cultuur elkaar ontmoeten. Met de toevoeging van in totaal 10 hectare openbaar groen wordt bovendien ingezet op het vergroten van de recreatieve groenfunctie voor de buurt en de stad. Roel van Aalderen van landschapsbureau Van Empelen Van Aalderen is door de gemeente Amersfoort ingeschakeld om de structuurvisie landschappelijk vorm te geven en Shyam Khandekar van stedenbouwkundig bureau Khandekar heeft de stedenbouwkundige invulling van de locaties Sportfondsenbad en Elisabeth verzorgd.

Ruimte voor groen en recreatie

In het gebied Park Randenbroek en omgeving zijn nu veel functies samengebracht: een park voor de stad, ruimte voor natuur en cultuur(historie) en een thuis voor vele sporters. Daarnaast wordt er ook gewoond rondom het gebied. In de structuurvisie wordt het gebied vanuit deze invalshoeken benaderd.

Stad

Voor de stad Amersfoort ontstaat met de herinrichting en upgrading van het gebied een aaneengesloten park- en recreatiegebied waarin groen, cultuur en sport elkaar vinden.

De voorgestelde ingrepen maken een veel groter gebied dan in de huidige situatie toegankelijk

voor publiek. Met de sportfuncties, het ijsbaan-/skeeler-/evenemententerrein, de scouting, de kinderboerderij, de cultuurhistorische en horeca-elementen in Park Randenbroek, de fiets- en wandelverbindingen en de recreatieve mogelijkheden van de beek, wordt een voor Amersfoort unieke combinatie van recreatieve elementen geboden.

Natuur

De omvorming van de beekoevers en de ontwikkeling van geïsoleerde beekarmen verbeteren de kwaliteit van zowel flora, fauna als waterhuishouding. Het toevoegen van monumentale bomen en de te realiseren verbinding tussen de verschillende deelgebieden en oevers in het plangebied versterken dit. Het wordt een groengebied waarin verschillende functies een plek hebben in plaats van functies met groen ertussen.

Cultuur

Met de upgrading van parken Randenbroek en de Vosheuvel ontstaan kansen om de cultuurhistorische waarde van het gebied aanzienlijk te verbeteren. In de visie is nadrukkelijk aandacht voor het historische bomenbestand. Concreet is de wens voor het realiseren van een recreatieve/horecafunctie in de Witte Villa in park Randenbroek. Er zijn ideeën over een beeldentuin en één of meerdere museumactiviteiten in het gebied. Een en ander zal in vervolg op deze structuurvisie nader moeten worden onderzocht en uitgewerkt.

Sport

Behoud van vitale sportverenigingen in het gebied is het uitgangspunt om de diversiteit van aanbod voor de stad op deze locatie ook in stand te houden. Ambities voor groei en de ruimtelijke mogelijkheden binnen de totaalvisie voor het gebied worden hierbij op elkaar afgestemd door nader onderzoek op te starten naar de mogelijkheden voor intensivering. Dubbel gebruik en de aanleg van kunstgrasvelden worden hierbij overwogen. De aanleg van een skeelerbaan in het gebied vormt daarbij voor Amersfoort en het plangebied een aantrekkelijke uitbreiding in de diversiteit van sportief aanbod.

Ruimte voor wonen
In de noordwest hoek van het plangebied bevindt zich de eerste ontwerplocatie voor eventuele bebouwing. Doordat het Sportfondsenbad op deze locatie verdwijnt ontstaan er nieuwe kansen.

De gemeenteraad heeft bepaald dat de verplaatsing van het Sportfondsenbad budgettair neutraal dient te verlopen. Dit is mogelijk door hier circa 60 eengezinswoningen met tuin of dek te realiseren. Daarnaast wordt de omliggende openbare ruimte ingrijpend heringericht en voor een belangrijk deel toegevoegd aan het park en de beek. In het midden van het plangebied, aan de oostzijde van de Heiligenbergerbeek, bevindt zich momenteel de locatie Elisabeth. In 2010 wordt dit ziekenhuis verplaatst naar de nieuwe locatie aan de Maatweg. De gemeenteraad heeft vastgelegd dat de herhuisvesting van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort budgettair neutraal dient plaats te vinden. Om die reden moeten er circa 300 appartementen gerealiseerd worden. Gedacht wordt aan vijf stroken met aan de beekzijde een lagere bebouwing dan aan de wegzijde, eventueel aangevuld met een enkele woontoren. De stroken bebouwing zijn opgenomen en ingepast in het groen. Het groen is duidelijk zichtbaar en openbaar toegankelijk vanaf de Heiligenbergerweg. Naast bebouwing zal een groot deel van het huidige ziekenhuisterrein groen ingericht worden en toegevoegd kunnen worden aan de nieuwe parkzone.

Procedure
De structuurvisie beslaat een groot en divers gebied. In de visie worden voor de verschillende deelgebieden uitgangspunten, randvoorwaarden en inrichtingsvoorstellen gedaan die de basis vormen voor de uitwerking in meer concrete plannen in de komende jaren. Tevens zal de structuurvisie gebruikt worden voor het verwerven van subsidies en andere dekkingsmiddelen.

De structuurvisie heeft een horizon van 15 tot 20 jaar. De ambities en voorgestelde ingrepen

moeten worden gezien in het licht van deze lange termijn.

Inspraak

Na behandeling door de gemeenteraad zal de inspraak op de structuurvisie Park Randenbroek en omgeving van start kunnen gaan. Vanaf woensdag 8 februari staat de structuurvisie op de website van de gemeente Amersfoort, onder Actueel, Plannen & projecten.

Informatie: Mirjam Boon, communicatieadviseur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), afdeling Economische Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort, telefoon 033 496 45 48 of 06 55 12 39 83, e-mail: mcm.boon@amersfoort.nl.


---- --