Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 025

datum: 7 februari 2006

Voorlopig Ontwerp en Programma van Eisen voor de Lichtenberg

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 februari het Voorlopig Ontwerp Stedenbouw voor de Lichtenberg vastgesteld. Het afgelopen half jaar is constructief en intensief overleg geweest met de bewonersgroep De Lichtenberg, bureau Amer en de gemeente. Dit heeft geleid tot een Programma van Eisen, Voorlopig Ontwerp Stedenbouw en een herziening van het bestemmingsplan 'De Berg 2003'.

Het Voorlopig Ontwerp en het Programma van Eisen zijn op bijzondere wijze tot stand gekomen. Het initiatief van omwonenden van de Lichtenberg was de start van dit proces. Zij hebben in samenspraak met Amer Adviseurs een stedenbouwkundig plan voor het gebied ontwikkeld.

De gemeenteraad heeft vervolgens het college van B&W verzocht om in nauw overleg met de bewoners dit plan uit te werken. In dit Lichtenbergoverleg, bestaande uit omwonenden van de Lichtenberg, bureau Amer (in opdracht van de gemeente) en ambtenaren, zijn de plannen gemaakt

en besproken.

Het Voorlopig Ontwerp
In het stedenbouwkundig plan van de Lichtenberg speelt een aantal elementen een belangrijke rol. Allereerst is daar de locatie, boven op de berg op het hoogste punt van de stad en ook nog gelegen aan de Utrechtseweg, een van de hoofdentreewegen naar het centrum van Amersfoort. Dit is de reden dat daar een gebouw zal komen te staan dat zal fungeren als baken op de berg. Dit gebouw heeft maximaal twaalf bouwlagen.Vanaf de Utrechtseweg is langs de nieuwe hoogbouw een doorzicht over het plangebied mogelijk. Dit doorzicht vormt een zichtas richting de

Sint Ansfriduskerk en is open en groen ingericht. Waar bovenaan de as het hoogste gebouw is gesitueerd is onderaan de as juist sprake van zeer lage bebouwing, waardoor het hoogteverschil verder wordt benadrukt. De woonstraten binnen het plangebied lopen ongeveer evenwijdig aan de hoogtelijnen. Dit volgt de uitgangspunten van de verkavelingstructuur in het overige deel van het Bergkwartier, waar de Lichtenberg deel van uitmaakt. Hier lopen de hoofdlanen loodrecht op de hoogtelijnen en de woonstraten volgen deze, waardoor een zogenaamde waaierstructuur ontstaat. De woningen staan op grote kavels. Er is ruimte voor vrijstaande woningen en geschakelde woningen. In een aantal woningtypen wordt gebruik gemaakt van het hoogteverschil door de carport gedeeltelijk onder de tuin aan te leggen. De architectuur van de woningen in het gehele plangebied vertoont een sterke samenhang met elkaar. Dit betekent niet dat er geen sprake kan zijn van onderlinge verschillen, maar wel dat de bebouwing in materiaal- en kleurgebruik en in de vormgeving op elkaar is afgestemd.

Het Programma van Eisen
In het Programma van Eisen staan de uitgangspunten en randvoorwaarden zoals deze in het overleg met de bewonersgroep De Lichtenberg is opgesteld. In de uitgangspunten en randvoorwaarden wordt ingegaan op de sociale veiligheid en aspecten zoals volkshuisvesting, verkeer/parkeren, ecologie, sociale veiligheid, archeologie/monumentenzorg, milieuaspecten, civieltechnische eisen, beheer en financiële haalbaarheid. Deze uitgangspunten en randvoorwaarden vormen het kader waarbinnen de komende jaren de ontwerpen voor de gebouwen en de openbare ruimte gemaakt moeten worden.

Het bestemmingsplan
Het gebied Lichtenberg maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan 'De Berg 2003, herziening ex artikel 30 van de WRO (2006)'. In dit bestemmingsplan wordt geen nieuw beleid geïntroduceerd.

De randvoorwaarden die in dit bestemmingsplan in hoofdlijnen zijn opgenomen voor de Lichtenberg zijn zover aangescherpt dat het Programma van Eisen en het Voorlopig Ontwerp Stedenbouw binnen de uitwerkingsregels passen.

Inspraak
Na behandeling door de Raad in de Ronde start de inspraak van het Voorlopig Ontwerp Stedenbouw van de Lichtenberg, het Programma van Eisen en de herziening van het bestemmingsplan De Berg. Vanaf woensdag 8 februari aanstaande staan de plannen op de website van de gemeente, onder Actueel, Plannen & projecten.

Informatie: Mirjam Boon, communicatieadviseur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), afdeling Economische Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort, telefoon 033 496 45 48 of 06 55 12 39 83, e-mail: mcm.boon@amersfoort.nl.


---- --