Gemeente Gouda


persbericht: gemeenten maken ernst met energiebesparing (7/2/2006)

Eénmalige actie voor huizenbezitters

De gemeente Gouda lanceert in februari de actie Energie en comfort, in navolging van de gemeente Waddinxveen. Binnenkort wordt ook in de gemeente Vlist gestart. De drie gemeenten zullen samen ruim 23.000 huiseigenaren benaderen met een aantrekkelijk aanbod om energiebesparende maatregelen aan hun woning te laten uitvoeren. De eenmalige actie stelt woningbezitters in de gelegenheid om tegen laag tarief (45 euro) onderzoek naar hun huis te laten verrichten. Als zij vervolgens besluiten de energiebesparende maatregelen uit te laten voeren, gebeurt dit samen met andere deelnemers uit de buurt. Door collectieve inkoop van materialen en gezamenlijke uitvoering van de maatregelen worden de kosten sterk gedrukt. Wie deelneemt aan de actie kan bovendien gebruik maken van een aantrekkelijke financiering.

Succesvolle proef
De gemeente Waddinxveen heeft eerder dit jaar in de Oranjewijk een proefproject uitgevoerd. De respons was hoog. Ruim tien procent van de benaderde huiseigenaren deed mee aan de actie. Ook andere gemeenten zijn daardoor geïnteresseerd geraakt. De actie richt zich op eigenaren van een woning die vóór 1985 gebouwd is. Het doel is hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken, terwijl de woonlasten gelijk of mogelijk zelfs lager worden. Dit kan door isolatie van dak, vloer of spouw, maar ook door plaatsing van HR glas, een nieuwe ketel of zonneboiler.

Korting bij bouwmarkt
Naast deze gemeenschappelijke maatregelen stimuleert de actie de kleinere energiebesparende ingrepen die huiseigenaren zelf kunnen uitvoeren. Zij ontvangen hiervoor een kortingsbon waarmee ze bij de bouwmarkt materialen kunnen aanschaffen. Eventueel kan een klusbus voorrijden.

De actie van de gemeenten, die graag hun bijdrage aan verlaging van CO2-uitstoot leveren, richt zich tegelijk op collectieve inkoop van groene stroom. Bij voldoende belangstelling zal bij energieleveranciers een offerte worden gevraagd. Ook deze gezamenlijke aanpak kan deelnemers geld èn een hoop rompslomp schelen.