Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 7 februari 2006

Minister moet gehoor geven aan wens Kamer aangaande recreatiewoningen

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de permanente bewoning van recreatiewoningen. "Totaal onnodig", volgens LPF-woordvoerder Max Hermans. "Vorig jaar heeft een meerderheid van de Kamer al haar oordeel uitgesproken in de vorm van de motie Veenendaal c.s. Het wordt tijd dat de minister deze motie uitvoert."

Al jarenlang bestaat er een probleem op het punt van controle op permanente bewoning van recreatiewoningen. Verschillende gemeenten hebben permanente bewoning van recreatiewoningen jarenlang gedoogd en gaan nu opeens controleren en beboeten. Anderen hebben volstrekt willekeurig gedoogbeschikkingen afgegeven, waardoor mensen die als buren naast elkaar wonen, anders behandeld worden.

Om de groep mensen die hier de dupe van is op een rechtvaardige manier te behandelen, heeft de Tweede Kamer vorig jaar met een ruime meerderheid de motie Veenendaal ondersteund. Deze motie maakt het mogelijk dat bewoners van recreatiewoningen, die in een gemeente wonen die niet consequent heeft gehandhaafd en de woning voor 31-10-2003 bewoonden, een persoonlijke gedoogbeschikking krijgen. Bij verkoop van de recreatiewoning of bij overlijden van de eigenaar vervalt de beschikking en mag de woning enkel nog recreatief gebruikt worden.

In plaats van de motie uit te voeren, komt minister Dekker nu met haar eigen voorstel, waarin onderscheidt wordt gemaakt op basis van leeftijd en bewoners die jarenlang actief zijn gedoogd door de gemeente, nu boetes krijgen opgelegd. Voor woordvoerder Max Hermans is dit onacceptabel: "Er is een groep mensen die nu gedupeerd dreigt te worden door een, met terugwerkende kracht, strenger beleid. Dat kan je niet maken. Het probleem is door bestuurders en politici gecreëerd en moet nu opgelost worden, zonder dat diegenen die bewust de regels aan hun laars hebben gelapt, beloond worden met een gedoogbeschikking. De motie Veenendaal voorziet hierin. Door de zogenaamde "uitsterfconstructie" zal het probleem op den duur opgelost worden. Voor diegene die na de peildatum een recreatiewoning hebben aangeschaft of in een gemeente wonen die consequent heeft gehandhaafd, en dus wisten dat ze deze niet permanent mochten bewonen, geldt dat ze zich hieraan hebben te houden. Het wordt tijd dat de minister aan de wens van de Kamer tegemoet komt en de motie omzet in beleid."