Gemeente Brummen


Jongerenontmoetingscentrum Brummen
Resultaten infoavond

Bij de jongeren in Brummen bestond al langere tijd de behoefte aan een Jongerenontmoetingscentrum (JOC). Het college heeft besloten om in het gebouw van Stichting Welzijn Brummen aan het Graaf van Limburg Stirumplein een Jongerenontmoetingscentrum te realiseren. Wethouder jeugdbeleid, Dick ter Maat, en jeugdopbouwwerker Richard Cremers vertelden vorige week in SWB gebouw Plein 5 meer over de plannen.

De informatie-avond op 1 februari werd goed bezocht. Omwonenden, leden van wijkraden en enkele gemeenteraadsleden bezochten de bijeenkomst. Ook de wijkagent was aanwezig om vragen te beantwoorden. Na afloop konden de aanwezigen een reactieformulier meenemen om hun reactie of vragen na afloop aan de gemeente kenbaar te maken.

Verbouwing Plein 5
Wethouder Ter Maat informeerde tijdens de informatiebijeenkomst over het besluit van het college, de achtergronden van dit besluit en de maatregelen die het college heeft getroffen om overlast te voorkomen. âWanneer gestart kan worden met de verbouwing is afhankelijk van de subsidieaanvraag bij de Provincie. We kunnen pas starten als het besluit over de subsidie door de Provincie genomen is. Dat is uiterlijk 13 weken na 1 maart. De verwachting is dat begin juni gestart kan worden, waarna het JOC in juli 2006 gereed kan zijn,â lichtte Ter Maat toe. De verbouwing omvat een inpandige verbouwing en een verbouwing aan de buitenzijde van Plein 5. Hierdoor krijgt het JOC een eigen ingang, wordt de houtbewerkingszaal verplaatst en komt er een nieuwe opslagruimte.

Ter Maat:â We hebben geluisterd naar omwonenden en huisregels opgesteld. Bovendien is er altijd toezicht door volwassenen. Ook komt er een overlastprotocol. Hierover zullen naaste omwonenden geïnformeerd worden. We bereiden alles goed voor, maar bovenal moeten we de jongeren ons vertrouwen geven dat het goed zal gaan.â Het gemeentebestuur heeft verder aangegeven dat het schoonmaken van de directe omgeving vaker moet gebeuren. Ook zal de gemeente toezien op zwerfvuil.

Activiteiten
Richard Cremers vertelde dat de jongeren zelf met ideeën voor activiteiten moeten komen. Het Jongerenontmoetingscentrum is niet voor één doelgroep. Cremers: â We maken onderscheid tussen kinderen, jongere jeugd en oudere jeugd. We denken aan twee middagen en drie avonden, tot bijvoorbeeld 22.00 uur. Dit kan bij uitzondering uiterlijk tot 0.00 uur, maar dit zal niet in de weekenden zijn.â De wethouder gaf eerder in zijn toelichting aan dat het niet de bedoeling is dat er popconcerten gegeven worden.

Vragen omwonenden
Tijdens de vragenronde kwamen er een aantal suggesties naar voren die meegenomen worden in het vervolg van de plannen. Zo suggereerde een aanwezige dat er verkeersborden bij de fietspaden geplaatst kunnen worden om te voorkomen dat er bromfietsen gebruik maken van de kleine paadjes rondom Plein 5. Ook kwam het idee naar voren om de parkeerplaats achter het gebouw af te sluiten en te zorgen voor verlichting op de parkeerplaats. Wethouder Ter Maat zegde toe dat de ingebrachte punten over de verkeersborden op de agenda van de werkgroep verkeersveiligheid worden geplaatst.

Werkgroep overlastprotocol
Er wordt ook een werkgroep over het overlastprotocol gevormd. Omwonenden werden uitgenodigd deel te nemen aan de werkgroep. Het overleg zal in de centrale ruimte van de seniorenwoningen (Van Limburg Stirumplein) plaatsvinden. Wanneer het overleg plaats heeft, wordt gepubliceerd in GemeenteThuis en op www.brummen.nl. Wijkagent Theo Simmelink onderstreepte verder het belang van een eigen ruimte voor de jeugd. Naar aanleiding van vragen van omwonenden over geconstateerde overlast zei hij: âAls omwonenden merken dat er iets aan de hand is, moet u ons bellen (telefoonnummer 0900-8844). Dan kan de politie gericht actie ondernemen.â De jongeren uit de werkgroep riepen de aanwezigen op om hun een kans te geven. Hierop volgde een applaus van de zaal.