LTO Noord

Brief Constandse over veiligheid diervoeders

Aan het bestuur van de Nederlandse Vereniging

Diervoederindustrie

Postbus 1732
3000 BS Rotterdam

Datum :

7 februari 2006

Ons kenmerk : BJC/AP 02-02-2

Uw kenmerk :

Onderwerp : veiligheid diervoeders

Informatie : H. Boelrijk, 0570-662862

Geacht Bestuur,

Het nieuwe dioxine incident toont aan dat de stappen die de mengvoerbranche de afgelopen jaren heeft gezet om veilige diervoeders te leveren, niet voldoende zijn om incidenten te voorkomen.

Voor LTO-Nederland is de maat vol. Als gevolg van dit incident ontstaat er niet alleen bedrijfsschade op de geblokkeerde bedrijven maar krijgt de gehele veehouderij wederom de rekening gepresenteerd. Als gevolg van grenssluitingen stagneert de afzet met een prijsval voor de gehele veehouderijsector als gevolg. De marktschade loopt bij dergelijke incidenten al heel snel op. Ook de imagoschade is aanzienlijk. Dit is voor LTO-Nederland niet acceptabel. Er moet meer gebeuren om incidenten naar de toekomst toe uit te sluiten.

Het huidige GMP-systeem en de auditsystemen van TrusQ en Safefeed geven, zo is opnieuw gebleken, onvoldoende waarborgen om verontreinigingen in voer te voorkomen. Fundamentele stappen zijn noodzakelijk, zeker met het oog op de implementatie van de General Food Law. Het gaat niet alleen om regels, controles en waarborgen. Er moeten keuzes worden gemaakt met welke grondstofleveranciers men geen zaken meer wenst te doen.

LTO Nederland verwacht van uw sector dat er op korte termijn concrete voorstellen aan onze organisatie worden voorgelegd die er op zijn gericht om nieuwe incidenten met verontreinigingen in veevoer uit te sluiten. Dit om onze leden en uw klanten van schade te vrijwaren.

Hoogachtend,

drs.B.J. Constandse

voorzitter LTO Nederland

C.C .

Bestuur TrusQ

Bestuur SafeFeed

Bestuur PDV

Dinsdag 7 februari 2006