Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Maatwerk voor bewoners recratiebungalowpark De Leine

In het Plan van Aanpak zoals het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer heeft voorgelegd, is maatwerk voor en communicatie met de bewoners van het Recreatiebungalowpark De Leine het uitgangspunt.

Met een persoonsgebonden gedoogbeschikking mogen bewoners die op 19 december 2005 permanent op het park woonden, dit op aanvraag blijven doen tot aan hun verhuizing of overlijden. Zonder aanvraag neemt de gemeente aan dat er sprake is van recreatieve bewoning. Het plan is aan de orde in de raadscommissie Ruimte op 7 februari en de gemeenteraad op 28 februari. In de verdere loop van 2006 moet de vergunningverlening zijn afgerond. De bewoners en gebruikers van het Recreatiebungalowpark De Leine hebben het Plan van Aanpak inmiddels ter kennisname ontvangen.

De raad heeft in december 2005 uitgesproken dat bewoners die er op 19 december 2005 permanent woonden in aanmerking kunnen komen voor een persoonlijke gedoogbeschikking. Nog in deze collegeperiode diende er een aanpak te komen. Met dit plan is aan die vraag tegemoet gekomen. In het plan komen de gedoogbeschikkingen aan de orde, de ambtelijke organisatie en kosten die daarmee gepaard gaan en de structurele handhaving van de rechtmatige bewoning van recreatiewoningen zoals die vanaf nu zal gelden.

De Leine

Van de 90 adressen stonden er 19 december 2005 55 in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) geregistreerd. De bewoners op de overige 35 adressen moeten het zelf aantonen als zij er permanent verbleven op die datum en een persoonsgebonden beschikking willen hebben. Bewoners die uitsluitend recreatief van het park gebruikmaken hoeven geen actie te ondernemen. Zij wonen er tenslotte rechtmatig. In de voorschriften bij het bestemmingsplan Recreatiegebied Meerwijck e.o' dat sinds 7 november 1996 geldt, staat letterlijk dat de bouwwerken uitsluitend voor het omschreven doel (bij De Leine: zomerhuizendoeleinden) gebruikt mogen worden en dat het verboden is zomerhuizen te gebruiken voor permanente bewoning. Dit Plan van Aanpak wil dat omschreven doel ook realiseren en daarop handhaven.

Het Plan van Aanpak geldt voor alle recreatiewoningen in de gemeente, maar in de nabije toekomst zal het vooral op De Leine van toepassing zijn, omdat zich daar de grootste concentratie van woningen bevindt. Na een positief advies van de gemeenteraad ontvangen alle bewoners op het park een brief met nadere informatie, voorlichting en adviezen.