Gemeente Vlist


COMMUNICATIE & VOORLICHTING
Dorpsplein 8, 2821 AS Stolwijk
0182 ­ 348410 (telefoon) / 0182 ­ 341325 (fax)
www.gemvlist.nl (website) / m.vd.hoeven@gem-vlist.nl (e-mail)

Persbericht 6 februari 2006

Wethouder Noorlander geeft startschot voor actie energiebesparing

Op dinsdag 7 februari 2006 lanceert wethouder Bas Noorlander de actie `Energie en comfort' in Vlist. Tijdens deze actie doet de gemeente per brief huiseigenaren een aantrekkelijk aanbod om energiebesparende maatregelen aan hun woning te laten uitvoeren. De wethouder zal de eerste brief persoonlijk bij een inwoner thuis bezorgen.

De eenmalige actie stelt woningbezitters in de gelegenheid om tegen laag tarief (45 euro) een onderzoek naar mogelijke energiebesparende maatregelen voor hun huis te laten verrichten. Als zij vervolgens besluiten de maatregelen te laten uitvoeren, dan kunnen zij profiteren van een financieel voordeel. Dit is mogelijk doordat materialen collectief worden ingekocht en de uitvoering van de maatregelen plaatsvindt samen met andere deelnemers. Op de website www.energieencomfort.nl kunnen mensen bijhouden hoeveel anderen aan de actie meedoen. Deelnemers kunnen tevens gebruik maken van een aantrekkelijke financieringsregeling. Bovendien stelt de gemeente Vlist de subsidie voor het installeren van zonnepanelen en zonneboilers opnieuw beschikbaar.

Met de actie `Energie en comfort' wil Vlist ook kleinere, energiebesparende ingrepen stimuleren. Zo ontvangen huiseigenaren die aan de actie deelnemen een kortingsbon, waarmee zij bij de bouwmarkt materialen kunnen aanschaffen. Zij kunnen vervolgens zelf thuis aan de slag. De gemeente wil ook graag een bijdrage leveren aan verlaging van de uitstoot van CO2. Daarom richt de actie `Energie en comfort' zich tegelijk op collectieve inkoop van groene stroom. Bij voldoende belangstelling zal de gemeente bij energieleveranciers een offerte aanvragen.

Naast Vlist nemen Gouda en Waddinxveen deel aan de actie. Deze laatste gemeente heeft eerder in de Oranjewijk een proefproject uitgevoerd. De respons was daar vrij hoog. Ruim tien procent van de benaderde huiseigenaren deed mee aan de actie.


------------------------------------------------------- einde bericht -------------------------------------------------------
Noot voor de redactie,