Gemeente Wijdemeren


07/02/06
"Go" en applaus van de raad voor plan Dorpscentrum

Donderdagavond 2 februari heeft de raad unaniem en definitief ingestemd met het plan voor het Dorpscentrum van Oud-Loosdrecht. Met een applaus bedankte de raad de projectgroep bestaande uit belanghebbenden voor het uitstekende resultaat.

Burgemeester Bijl gaf daarbij aan dat er alleen met de heer Van der Wurf nog geen overeenstemming is over de ruiling van zijn gronden maar hoopt dat deze op 7 febr. zal instemmen met een riant bod dat hem wordt gedaan. Mocht dat niet het geval zijn dan zal de gemeente het advies van de projectgroep volgen en een onteigeningsprocedure starten.

Alle andere projectgroepleden alsook makelaar Veerman en de heer Proper hebben op 18 januari tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Nieuwe Kompas een convenant ondertekend en deze afronding van hun taak met een dankwoord van Bijl en champagne beklonken. Voor de projectgroepleden een moment om trots terug te blikken op het succesvolle resultaat van het `experiment' dat zij een half jaar geleden begonnen. Voor mij een bevestiging dat de stakeholdersmethode ook in moeilijke situaties met een `verleden' werkt. Het past m.i. ook in het proces van democratische vernieuwing waarbij aan mondige en kundige burgers een serieuze rol kan worden toevertrouwd. Daarbij staat de politiek zoals ook zichtbaar is geworden niet buiten spel maar kon deze zich concentreren op het stellen en toetsen van de juiste randvoorwaarden.

Na de raadsvergadering van 2 februari is er een nieuwe fase ingegaan waarbij de gemeente bij het uitvoeren van het plan weer de regie heeft. De gemeentelijke vertegenwoordiger in het project Jacob Alkema wordt opgevolgd door Jeroen Wolbrink die als projectleider zal optreden. Toch blijft de huidige projectgroep op verzoek van de gemeente ook in deze fase intact, maar nu met de status van adviesgroep waarbij ik hen blijf begeleiden.

Op dit moment wordt door de gemeente overlegd met Situs die op korte termijn zal laten weten of zij alsnog het plan wil uitvoeren dan wel opteert voor een schadeloosstelling. In het laatste geval zal een nieuwe uitvoerende en risicodragende partij worden aangezocht. Ook zal in de komende maanden het schetsontwerp worden uitgewerkt in een concreet uitvoeringsplan. Tevens moeten het bestemmingsplan en het streekplan (rode contour) worden aangepast en moeten ook tal van vergunningen worden aangevraagd.

Kortom het duur nog wel een jaartje voor de uitvoering concreet van start kan. Maar zowel de raad als de gemeente en de projectgroep vinden het van het grootste belang dat de vaart erin blijft. Van het verloop van dit proces zult u ook in de toekomst via dit medium op de hoogte worden gehouden.

Ad de Regt
Procesbegeleider
Dorpscentrum Oud- Loosdrecht