Gemeente Den Haag

Rijk en grote steden investeren fors in maatschappelijke opvang van sociaal kwetsbaren

Alle Haagse dak- en thuislozen en zij die dat dreigen te worden krijgen persoonlijke begeleiding. In Den Haag gaat het om een groep van naar schatting tweeduizend personen per jaar. Voor elk van hen wordt een individueel trajectplan opgesteld, met doelen op het terrein van wonen, inkomen, (verslavings)zorg en dagbesteding. Het zorgkantoor, de woningbouwcorporaties en zorgverleners zijn bij de ontwikkeling van een stedelijk plan voor de maatschappelijke opvang betrokken.

De uitvoering van het Plan van Aanpak duurt zeven jaar. De eerste vier jaar richt het programma zich op dak- en thuislozen, de volgende drie jaar op langdurig zorg-afhankelijken. In de periode tot 2013 wordt geleidelijk de totale groep van sociaal kwetsbaren in de stad bereikt. Het uiteindelijke doel van de intensieve aanpak is dakloosheid te voorkomen en daarmee de overlast die deze doelgroep veroorzaakt aanzienlijk te verminderen.

Het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang is opgesteld in samenwerking met het Rijk en de andere drie grote steden. Nadat afgelopen vrijdag het kabinet al instemde met het voorstel, gingen vandaag ook de colleges van burgemeester en wethouders in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag akkoord. De uitvoering vergt een investering die oploopt tot 173 miljoen met ingang van 2009. Voor Den Haag komt dat neer op 37,7 miljoen op jaarbasis. De gemeenten dragen zelf voor ongeveer eenderde bij in de kosten. In de afspraken met het Rijk hebben zij zich verplicht hun eigen bijdrage aan de maatschappelijke opvang de komende jaren niet te verminderen.

Het CTMO (Centrale Toegang Maatschappelijke Opvang) in Den Haag krijgt bij de uitvoering van het stedelijk plan een coördinerende rol. Het huidige takenpakket wordt aanzienlijk uitgebreid. Het plan voorziet ook in een nieuwe voorziening voor chronische drugsverslaafden die als 'onbehandelbaar' worden aangemerkt.

Het Rijk heeft aangegeven bij de uitvoering van het Plan van Aanpak betrokken te willen blijven. Elke stad zal daartoe door een bewindspersoon worden 'geadopteerd'. Voor Den Haag zal staatssecretaris Ross deze rol vervullen.