Gemeente Arnhem

Nieuwe promotiecampagne
De uitschuifbare grasmat van Gelredome, de Ocean van Burgers Zoo, de Arnhem Mode Biënnale, de prestieuze ondergrondse uitbreiding van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bijzondere Arnhemse prestaties. Successen waar de stad trots op mag zijn en die we ook meer mogen uitdragen. Arnhem blijkt een bron van creativiteit, inspiratie en toonaangevende vernieuwing. Vanaf maart houden we dit niet meer voor ons: iedereen mag weten waar Arnhem voor staat! Op 6 februari presenteerde burgemeester Pauline Krikke aan de Arnhemse ondernemers het concept voor een nieuwe promotiecampagne, die half maart van start gaat.

Typisch Arnhems
Eén ding stond al vanaf het begin vast: de campagne moest typisch Arnhems zijn. Arnhem durft? Arnhem heeft t? Arnhem bruist? Nee, deze uitspraken zijn voor vrijwel elke stad bruikbaar. Arnhemse meisjes..? Made in Arnhem, daar gaan we de stad meer mee op de kaart zetten. Arnhemse Meisjes maakt gebruik van bekende Arnhemse bedrijven en mensen als ArtEZ, Burgers Zoo, Introdans, Audry Hepburn, Museum voor Moderne Kunst Arnhem en Gelredome. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem stelde de naam Made in Arnhem beschikbaar voor de campagne. De pay-off benadrukt dat het om zaken gaat die uit de stad voortkomen of er plaatsvinden. De unieke Arnhemse kwaliteiten worden dus in de schijnwerpers gezet. Ondernemers, culturele instellingen en andere partijen kunnen aanhaken en zo de stad én zichzelf promoten.

Waarom een nieuwe campagne?
Uit imago-onderzoek blijkt dat een grote groep Nederlanders onvoldoende bekend is met de kwaliteiten van Arnhem. Voor een stad met ambitieuze plannen en projecten op het gebied van wonen, werken en vrijetijdsbesteding is dat geen goede zaak. Kennelijk is het merk Arnhem onvoldoende ingevuld. In een tijd waarin veel steden en regios concurreren met elkaar, is het van belang dat de gewenste doelgroepen het merk Arnhem duidelijk op het netvlies krijgen. Merken helpen mensen bij het maken van keuzes, merken staan ergens voor en vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Dat is bijvoorbeeld in de supermarkt, maar dat geldt ook voor steden. Het nieuwe merk moet een sterke naamsbekendheid krijgen, het imago van de stad versterken en een merk zijn dat een goed gevoel geeft. Andere eisen waaraan het merk en de nieuwe campagne voldoet zijn:

* Diverse Arnhemse partijen kunnen aanhaken
* Het is goed te gebruiken voor een aantal communicatiemiddelen van de gemeente Arnhem

* Het ontwerp is niet oubollig

* De campagne is makkelijk toepasbaar en snel in te voeren
* Er wordt gebruik gemaakt van bekende, aansprekende begrippen

Samenwerking partners
Vanuit de ondernemers was de roep om een campagne die de stad meer op de kaart zet groot. Daarnaast staat het versterken van het imago van de stad hoog op de agenda van bijvoorbeeld de Tussenbalans Visie Arnhem 2015. De gemeente heeft in 2005 een aantal bijeenkomsten georganiseerd met verschillende partijen uit de stad. Het resultaat van deze bijeenkomsten de basis voor de campagne is aan drie verschillende bureaus voorgelegd. Zij hebben alledrie een eerste ontwerp aangeleverd. Het RBT KAN kwam hierbij als beste uit de bus met haar typisch Arnhemse campagne. Het bureau werkt op dit moment de campagne verder uit, zodat deze in maart van start kan gaan.

Voor wie is de nieuwe campagne bedoeld?
In de eerste plaats worden de bewoners van de stad betrokken bij de campagne, zij maken tenslotte deel uit van Arnhem en zij de ambassadeurs van de stad. Vanaf maart wijst alles hen op de nieuwe campagne. Met banieren, billboards, reclamespotjes, prijsvragen en freecards laten we hen zien wat de stad allemaal in huis heeft. Een andere groep die de campagne wil bereiken zijn jonge mensen die bijvoorbeeld gaan studeren of samenwonen. Een groep die een modern en trendy leven leidt.

Maar ook Nederland als geheel en dan met name de Randstad zal weten dat Arnhem een bron van inspiratie en creativiteit is. De Randstad heeft namelijk een aantal raakvlakken met onze stad. De creatieve sector, die daar al sterk ontwikkeld is, zal zich bijvoorbeeld aangetrokken voelen door onze toonaangevende vernieuwingen op allerlei vlakken. Naast alle opiniemakers die in de Randstad wonen, blijken ook veel (dag)toeristen uit het westen in onze stad en regio te verblijven. Zij maken beiden dan ook zeker deel uit van de doelgroep die de campagne wil bereiken.
Tot slot laten we de ondernemers buiten Arnhem later dit jaar zien hoe aantrekkelijk de stad is als vestigingslocatie voor hun bedrijf. Want wie wil nu niet deel uitmaken van onze creatieve, inspirerende en toonaangevende stad!

Arnhem, 7 februari 2006