Ingezonden persbericht

Webflex en Aduna gaan samenwerking aan

Op het gebied van zoektechnologie binnen enterprise portals

HOUTEN, 20060207 -- Op 1 januari 2006 hebben Webflex en Aduna een samenwerkingsovereenkomst getekend. De overeenkomst geeft Webflex de mogelijkheid om zeer geavanceerde zoektechnologie, welke door Aduna is ontwikkeld, te integreren met expertise op het gebied van enterprise portal technologie en identity management. Aduna ziet in de samenwerking mogelijkheden om klanten een completere oplossing te bieden, vooral op het gebied van toegangsrechten tot informatie.


De door Aduna, in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam, ontwikkelde zoektechnologie is volgens diverse onderzoekbureaus momenteel leidend in de wereld. Waar bekende zoekmachines informatie aan de gebruiker ter beschikking stellen in de vorm van uitgebreide lijsten met ongestructureerde informatie en op die manier een nieuw zoekprobleem creëren, is de Aduna zoeksoftware er op gericht de gebruiker te ondersteunen bij het oplossen van zijn/haar zoekprobleem: het vinden van informatie.

Met behulp van (deels zelf te kiezen) navigatiemiddelen helpt Aduna software de gebruiker om de zoekopdracht nader te specificeren. Via een geavanceerde vorm van visualisatie kunnen verbanden worden getoond bij het 'inzoomen' tijdens het zoeken. Het begeleid zoeken op verbanden maakt het mogelijk om versneld door te dringen tot de kern van de vraag.

Producten als die van Aduna zijn sleutelcomponenten van het zogenaamde Semantische Web. Hierbij gaat het om een totaal nieuwe, gebruikersvriendelijke, benadering van zoeken en vinden in grote ongestructureerde dataomgevingen. Het Semantische Web gaat uit van de toevoeging van zogenaamde metadata (informatie over data) aan documenten.

Webflex richt zich op portal-, en identity management omgevingen t.b.v. gepersonaliseerde elektronische dienstverlening. Deze omgevingen kunnen nu ook worden uitgebreid met navigatie- en zoekfunctionaliteit van Aduna. Hierdoor kan een gebruiker via de portal toegang krijgen tot zijn eigen dienstenpakket evenals tot een geavanceerde zoekfunctie, waarmee binnen de eigen organisatie, wereld, netwerk of daarbuiten gezocht kan worden. Daarbij rekening houdend met de authenticatie en autorisatie van gebruikers.

Webflex B.V. (www.webflex.nl), gevestigd te Houten, is een snel groeiende systeemintegrator. De belangrijkste doelstelling die Webflex nastreeft is het gepersonaliseerd en veilig toegankelijk maken van informatie, applicaties en e-diensten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van moderne portal-, enterprise applicatie integratie-, en identity management technologieën.

Aduna B.V. (aduna.biz), gevestigd te Amersfoort, ontwikkelt innovatieve zoek- software op basis van open standaarden. Aduna richt zich daarbij vooral op functionaliteit welke de gebruiker begeleidt bij het zoeken, waardoor 'zoeken' vrijwel altijd 'vinden' wordt. Via o.a. deelname in internationale research projecten op het gebied van het zogemaande Semantisch Web heeft Aduna producten ontwikkeld zoals Aduna AutoFocus (gratis te downloaden als PC search engine), Aduna Spectacle (web-based search) en Aduna Metadata Server t.b.v."enterprise search". Daarnaast kunnen de Aduna producten worden ingezet om inzicht te krijgen in aanwezige informatie/databronnen binnen verschillende domeinen.



Webflex B.V.