Gemeente Delft

Met ingang van 1 februari is het voor ouders in Delft mogelijk om gebruikte luiers apart aan te bieden bij het kinderdag-verblijf. De luiers worden volledig hergebruikt. De gemeente Delft start met een proef van zes maanden. Er doen 14 kinderdagverblijven, verspreid over Delft, mee aan de proef. Op woensdag 8 februari geven Dinny Thepass (directeur van Wiskids) en Jan Torenstra (wethouder Stadsbeheer) een startsein aan deze proef bij kinderdagverblijf Wiskids. Op deze dag wordt de eerste luiercontainer geleegd.

De kinderdagverblijven en de ouders van kinderen die op het kinderdagverblijf komen, kunnen luierzakken met gebruikte luiers in de speciale luiercontainer op het kinderdagverblijf gooien. Gebruikte luiers bestaan volledig uit herbruikbaar materiaal. De containers worden wekelijks geleegd, waarna de luiers worden gerecycled in de fabriek van Knowaste. Het papier en plastic worden door het recyclingproces teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Uit het overgebleven slib wordt op een milieuvriendelijke manier energie gewonnen en vervolgens wordt het slib gecomposteerd. Het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Uiteindelijk wordt alles hergebruikt.

Het inleveren van gebruikte luiers draagt bij aan een beter milieu. Met de hoeveelheid luiers dat een kind gemiddeld gebruikt, wordt door middel van recycling gemiddeld bespaard: 6 bomen, 8.000 liter water en de hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter dieselolie.

Ouders met kinderen op de deelnemende kinderdagverblijven zijn van de proef op de hoogte gesteld door de gemeente met een brief, een folder en ze hebben daarbij een gratis rol luierzakken ontvangen. Voorlopig is het brengen van luiers uitsluitend bedoeld voor die ouders. Als de proef succesvol is, wordt het aantal inleverplaatsen in Delft wellicht uitgebreid.