Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Cartooncrisis: de rol van imam Abu Laban Uitzenddatum: Di. 7 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Melliena Beckmann en Henk Valk

De publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in een Deense krant veroorzaakte aanvankelijke weinig ophef. Een delegatie Deense moslims, waar ook de vooraanstaande imam Abu Laban bij zou zijn, reisde echter naar islamitische landen om daar op te roepen tot protest tegen de cartoons, wat met name in het Midden-Oosten tot veel onrust leidde. In Netwerk een interview met Abu Laban.

Verbod
Veel moslims zijn beledigd door de spotprenten over Mohammed, omdat het volgens hun geloof verboden is om Allah of Mohammed af te beelden. De demonstranten eisen van de Deense regering om excuses aan te bieden voor het plaatsen van de cartoons. Het protest richt zich ook op andere landen waar de cartoons zijn gepubliceerd.

Geweld
Het protest bestaat onder meer uit de boycot van Deense producten en demonstraties bij de ambassades van Denemarken en Noorwegen. Soms gaan die protesten gepaard met geweld. Zo zijn in Syrië, Iran en Libanon Noorse en Deense ambassades aangevallen door woedende menigtes. In Beiroet werd de Deense ambassade in brand gestoken. In Afghanistan zijn Noorse ISAF-militairen aangevallen vanwege de spotprenten.

Kofi Annan
De spanning rond de cartoons is zo hoog opgelopen, dat de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, gemaand heeft tot kalmte. De makers van de spotprenten zijn ondergedoken, omdat zij met de dood worden bedreigd.

Twijfel
Op internet en in andere media wordt hevig gediscussieerd over de prenten. Vallen die onder de vrijheid van meningsuiting, of zijn ze inderdaad godslasterlijk? Verder is er twijfel over de prenten zelf. Op sommige sites wordt beweerd dat Abu Laban in het Midden-Oosten cartoons heeft laten zien waarop Mohammed was afgebeeld met een varkenssnuit, maar die cartoons zijn nooit in kranten gepubliceerd.

Uitzending
In Netwerk een reportage over de internationale ophef over de spotprenten van Mohammed. In de uitzending onder meer een interview met Abu Laban, een omstreden imam die in islamitische landen opriep tot protestacties tegen de cartoons.
Links:
Vraag en antwoord over de cartoon-rel (BBC)
Nieuwsbericht over brandstichting in Deense ambassade (NOS) Volgens Novopress heeft Laban de cartoons gemanipuleerd De beledigende cartoons bij de Deense krant Jyllands-Posten Interview met hoofdredacteur Noorse krant die de spotprenten plaatste (ND)