Ingezonden persbericht

Overzichtstentoonstelling Ooggetuigen. Armando Koppen

meer dan 50 jaar Koppen uit het oeuvre van Armando in zijn eigen museum

AMERSFOORT, 20060117 -- Armando Museum Amersfoort, 7 februari 2006 t/m 28 mei 2006. Vanaf 7 februari 2006 is in het Armando Museum een breed overzicht te zien van het thema Koppen in het werk van Armando. Schilderijen, beelden, tekeningen, aquarellen en grafiek tonen het grote belang van dit onderwerp voor de kunstenaar. De ontwikkeling in het kleurgebruik van Armando (1929) wordt fraai zichtbaar.


Al in de jaren vijftig, het moment dat Armando's eerste schilderijen het licht zagen, doemden koppen op in de duistere verfmaterie die zijn schilderijen bedekten. Titels als Homo Homini Lupus en Tête Noire gaven deze werken in combinatie met de door Armando gehanteerde kleuren, zwart, rood en wit een geladen betekenis. Sindsdien keert dit thema voortdurend terug in zijn werk.
Onlangs nog vertoonde de vpro een documentaire van de hand van Cherry Duyns over Armando, een van de belangrijkste na-oorlogse Nederlandse kunstenaars. Aanleiding voor de film was o.a. de laatste maal dat Armando viool speelde. Schilderen doet de inmiddels 76-jarige kunstenaar echter nog steeds met grote gedrevenheid.

Tot 7 februari 2006 is het museum voor het publiek gesloten in verband met de opbouw van de tentoonstelling.




Ingezonden persbericht