Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
1 Vragen van mevrouw A. Hoitink
(vragen binnengekomen op 11 januari 2006
en antwoorden van het college verzonden op 7 februari 2006)


Onlangs vond in de Staatsliedenbuurt een bewonersbijeenkomst over veiligheid plaats met een voor deze buurt erg hoge opkomst. De aanleiding was dan ook niet niks. Naast alle problemen die er in deze wijk spelen, loopt met name de nachtelijke overlast van jongeren uit de hand, zeker sinds in de buurt van het Samuel van Houtenplein een nieuwe horecavoorziening is geopend. 'S avonds en 's nachts kan het aantal jongeren oplopen tot 30 (waarvan een deel van buiten de wijk). Buurtgenoten rapporteren naast (geluids)overlast ook vernielingen.

GroenLinks is voorstander van een integrale aanpak bij dit soort problemen. Overlast moet worden aangepakt, bij overtreding van regels moet streng gehandhaafd worden en tegelijkertijd moet positief gedrag van jongeren beloond worden. Ook moet de gemeente met welzijn, onderwijs en werkgelegenheidsinitiatieven investeren in de sociale veerkracht en het vermogen om jongeren (ook positief) aan te spreken en kansen te bieden.
In Staatsliedenbuurt is men op zoek naar zo een integrale aanpak. Welzijnsorganisatie Cumulus en wijkbureau doen hun best voor het creëren van meer kansen en het krijgen van 'vat' op de vrijetijdsbesteding van de - voor het merendeel nog schoolgaande - jongeren. Aan de andere kant zorgt de politie op dit moment voor repressie (meteen verwijderen) en is er de Jongeren-Op-Straat aanpak. Dit is echter onvoldoende zolang jongeren tot diep in de nacht terechtkunnen bij de buurthoreca en deze niets aan de daardoor ontstane overlast doet. Bewoners geven aan dat zij zich geïntimideerd voelen, opbouwwerk en wijkbureau verzekerden ons bij navraag dat veel mensen geen melding of aangifte durven doen van uit angst voor represailles. GroenLinks deelt met de bewoners de opvatting dat in een (kwetsbaar) woonbuurtje geen overlastgevende nachthoreca past.
Het wijkbureau heeft daarom, mede op aandringen van GroenLinks, recent met de politie afspraken gemaakt om de gang van zaken bij de horecavoorziening beter in de gaten te houden en onregelmatigheden sneller aan te pakken.

Wat GroenLinks overigens ook opvalt, is dat positieve initiatieven uit andere wijken - zoals de cursus 'omgaan met jongeren' voor bewoners in Geuzenwijk, of de 'Buurt-aan-zet' aanpak van Hoograven, bij de aanpak in Staatsliedenbuurt tot nu toe onbekend blijken.

Dat brengt ons tot de volgende vragen.

1. Is het College bereid om met de bewuste horecavoorziening te overleggen over een vrijwillige vroegere sluitingstijd?

Ja, zie ook punt 2.

2. Zo nee, is het College bereid op andere manieren 's nachts de rust rondom deze voorziening te handhaven en hoe gaat u dat doen?

In het najaar van 2005 is de overlast van jongeren op deze locatie plotseling sterk toegenomen. Daar is direct op gereageerd met een combinatie van maatregelen door politie en O.M., jongerenwerk en wijkbureau. Inzet van politie is verhoogd, ouders van betrokken jongeren zijn geïnformeerd en door het jongerenwerk zijn extra activiteiten aangeboden. Inmiddels is ook de toen bestelde voetbalkooi in de aanpalende groenstrook geplaatst. De overlast is sterk afgenomen, zonder dat gezegd kan worden dat het probleem nu is opgelost. Verdere inzet is nodig, waarbij ook verder overleg met genoemde horeca-exploitant hoort. Een vrijwillige sluitingstijd is daarbij een van de te bespreken punten.


3. Ziet u mogelijkheden om in de Staatsliedenbuurt met spoed een vergelijkbare aanpak te ontwikkelen als de Buurt-aan-Zet aanpak in Hoograven?

Voor de aanpak wordt ingezet met maatwerk, passend in de buurtaanpak Staatsliedenbuurt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ervaringen die elders in de stad zijn opgedaan. De wijkmanager (die in een andere rol betrokken is geweest bij de opzet van Buurt aan zet in Hoograven) en de gebiedsmanager Veiligheid spelen hierbij een sturende rol.

4. Bent u bereid om in het kader van 'Utrecht Veilig dat doen we samen', meer te investeren in de onderlinge informatie- en kennisoverdracht van buurt- en wijkspecifieke aanpakken?
5. Zo ja, kunt u aangeven hoe u deze informatie- en kennisoverdracht wilt bevorderen opdat geen kostbare tijd van bewoners en werkers verloren gaat met steeds weer het wiel uitvinden?

De gebiedsmanagers veiligheid uit de verschillende wijken wisselen regelmatig kennis en ervaring uit. Het presenteren van zgn. good practices maakt daar onderdeel van uit.


---- --