LET OP: EMBARGO TOT 16.00 UUR!!!!!

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 07-02-2006

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending dinsdag 7 februari
Nederland 2 - 17.58 uur

VVD-KAMERLID LOOG JARENLANG OVER DRS-TITEL

Het VVD-Tweede Kamerlid Fadime Örgü heeft jarenlang de academische titel doctorandus gevoerd, zonder dat ze ook daadwerkelijk academisch geschoold was. Dat blijkt vanavond (dinsdag 7 februari) uit een reportage van het actualiteitenprogramma TWEEVANDAAG.

Op verschillende websites, waaronder die van de VVD-fractie in de Tweede Kamer en op www.parlement.com, wordt gemeld dat de VVD-parlementariër doctorandus is. Ook in de Tweede Kamer hangt sinds 2003 een foto van Orgü waarop ze ten onrechte de academische titel voert. Volgens het Parlementair Documentatie Centrum (PDC), onderdeel van de Universiteit van Leiden dat de cv's van kamerleden op internet zet, krijgt ieder kamerlid elk jaar het nadrukkelijke verzoek hun gegevens op juistheid te controleren. Örgü staat daar al sinds haar kandidaatstelling voor de VVD in 1998 ingeschreven als drs.

In werkelijkheid blijkt dat Fadime Örgü de lerarenopleiding Engels en Duits heeft gedaan aan de Hogeschool van Rotterdam. Op haar cv staat dat zij Engels en Duits aan de Universiteit van Rotterdam heeft gestudeerd. Dit is echter niet mogelijk omdat deze universiteit geen Letterenfaculteit heeft. Enkele weken geleden heeft ze in Tilburg een post-HBO opleiding afgerond. Door de overgangssituatie in het onderwijs naar het nieuwe bachelor en master systeem, heeft Örgü nog mogen kiezen tussen de drs. of master titel.

In het verleden raakten kamerleden zoals VVD-staatssecretaris van Defensie Charles Swietert (1982) en PvdA-Kamerlid Evan Rozenblad (1994) in opspraak wegens onjuistheden op hun cv. Zo noemde Swietert zich doctorandus hoewel hij nooit aan een universiteit was afgestudeerd.




TweeVandaag