Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
2 Vragen van de heer R.J.F. Giesberts
(vragen binnengekomen op 17 januari 2006
en antwoorden van het college verzonden op 7 februari 2006)


Eind 2005 zijn er bomen gekapt aan de Hyperonenweg. De Hyperonenweg is bestemd als tracé voor de Nieuwe Ontsluitingsweg West 2 (NOUW2). De NOUW 2 begint feitelijk bij de Atoomweg via een lus vanaf de NOUW 1 en draait zo de Hyperonenweg op.

Er zijn nog geen definitieve vergunningen voor de NOUW 2 en ook is het project financieel nog niet gedekt. In de begroting voor 2006 staat bovendien dat realisatie van de weg afhankelijk is van het tempo waarin de werkzaamheden aan de (verbreding van de) A2 uitgevoerd worden (blz 38).

Het kappen van bomen of het verrichten van andere voorbereidende werkzaamheden lijkt GroenLinks dan ook voorbarig. We hebben dit ook 13 december via de rondvraag van de raadscommissie Verkeer aangekaart.

Daarbij is nu twijfel gewekt over het feit of de gekapte bomen wel met een vergunning daartoe zijn neergehaald. Na het ernstige incident bij het opknappen van de Europalan waar gewerkt is op onderdelen zonder geldige juridische basis is het extra van belang dergelijke twijfel niet lang te laten bestaan.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:


1. Wanneer is de kapvergunning voor de kap van de bomen aan de Hyperonenweg verleend en hoe luidde de inhoud van de vergunning?


De velvergunning is verleend op 14 september 2005. Dit is gepubliceerd in Ons Utrecht onder Utrecht-West als: "Velvergunning (verleend) NOUW-2, i.v.m. aanleg van een ontsluitingsweg t.b.v. Utrecht-West bij de Hyperonenweg: 143 are wilgen, populieren, berken. De omschrijving van de inhoud van de vergunning is: voor het vellen van 143 are wilgen, ca. 60 populieren en 3 berken, aangegeven op een gewaarmerkte situatietekening."

2. Vormde de kap van de bomen onderdeel van het werk aan de NOUW-1 of is het een aparte opdracht geweest?


De kap van de bomen op 30 november 2005 is een onderdeel van het project NOUW-2.

3. Om welke reden is besloten de bomen eind 2005 al te kappen terwijl er nog geen zicht is op een startdatum van de aanleg van de NOUW-2, de vergunningen nog niet rond zijn en de financiën nog niet geregeld?


De bomen zijn gekapt om de uitvoering van de voorbelasting mogelijk te maken. Voordat de wegverbinding op de inhomogene ondergrond van Lage Weide kan worden aangelegd, moet de ondergrond ter plaatse circa een jaar zetten (inklinken). Om de voortgang van het project niet in gevaar te brengen, is het grondlichaam voor de voorbelasting ter plaatse van de Hyperonenweg al in het 4e kwartaal 2005 aangelegd. De vergunningverlening voor NOUW-2 verloopt volgens planning en naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2006 de verklaring van geen bezwaar in het kader van artikel 19, lid 1 WRO door de Provincie worden afgegeven.

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp door het College van Burgemeesters en wethouders op 1 februari 2005, besluitnummer 95, is tevens ingestemd met de uitvoering van het project alsmede de dekking en verplichting die hieruit voortvloeit. De raadscommissie Verkeer en Beheer is per brief, kenmerk DSO 04.120669, geïnformeerd en het ontwerp is op 22 februari 2005 in de commissie besproken. De werkzaamheden voor de daadwerkelijke aanleg van de weg zijn gepland in het laatste kwartaal van 2006. Deze zullen naar verwachting na aanbesteding in september 2006 gegund worden. De werkzaamheden voor de conditionering, grondvoorbelastingen en het vellen van de bomen kunnen binnen de gemeente Utrecht zelf worden uitgevoerd, hiervoor is geen aanbesteding noodzakelijk.


4. Zijn er andere opdrachten uitgezet die voorbereidende werkzaamheden betreffen voor de NOUW-2 ter plaatse? Zo ja, bent u bereid ons daarvan op de hoogte te stellen?


De gebruikelijke conditioneringwerkzaamheden zijn in uitvoering. De kabels en leidingen ter hoogte van de Reactorweg zijn aangepast en verlegd. Een grondstuk op de hoek van de Hyperonenweg en de Reactorweg is aangekocht van United Softdrinks. Tenslotte lopen momenteel de onderhandelingen met AC Restaurants Lage Weide over het verwerven van een gedeelte van het parkeerterrein.


---- --