VVD


7-2-2006

Szabo: Van Ardenne beroofd in Kenia

Tijdens het recente bezoek van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan Kenia heeft zij de regering aldaar toegezegd 1,5 miljoen dollar aan noodhulp te geven ter bestrijding van de voedselcrisis in dat land.

Kort na haar bezoek publiceerde Transparancy International (een internationale organisatie die tegen de corruptie strijdt) een rapport inzake exorbitante bedragen die de regering van Kenia besteedt aan de aanschaf van luxe wagens binnen verschillende ministeries en de gerechtelijke macht. Alleen al over de periode januari 2003 tot september 2004 heeft de Keniaanse regering 57 Mercedessen, 42 Landcruisers en andere luxe terreinauto´s aangeschaft.

`Van Ardenne is tijdens haar bezoek aan Kenia op klaar lichte dag beroofd door de Keniaanse regering' zegt Zsolt Szabo, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking. De vraag is of ze het door had en zo ja waarom ze het toeliet? Vandaar dat de VVD voor woensdag 8 februari een spoed overleg met de minister heeft aangevraagd. De VVD wil opheldering of de corrupte Keniaanse regering die in staat is de noodhulp makkelijk zelf te betalen hierop door de Minister tijdens haar bezoek is aangesproken.

Het uitstekende rapport van Transparancy International geeft haarfijn aan dat landen als Kenia mogelijk helemaal geen ontwikkelingshulp nodig hebben.
Een aantal feiten:
De specifieke aanschaf zoals door Transparency International onderzocht van de dure auto´s door het Keniaanse ministerie van Onderwijs staat gelijk aan het bedrag om 25 duizend kinderen in staat te stellen om 8 jaar lang naar school te kunnen gaan.

Een ander voorbeeld:
De specifieke aanschaf van dure auto´s door het Keniaanse ministerie van Verkeer en Waterstaat zoals een Mercedes 240, Land Cruisers en Landrovers had ook ingezet kunnen worden voor het bestrijden van malaria. Het bedrag dat dit ministerie onlangs in luxe auto´s stopte was gelijk aan het financieren van de malaria bestrijding in Kenia over een periode van 2 jaar.

HIV Aids is een ander gigantisch probleem. De aanschaf van de luxe auto´s had tevens beter ingezet kunnen worden ter bestrijding van deze verschrikkelijke epidemie. Zo´n 150 duizend mensen zouden een jaar lang een behandeling kunnen krijgen.

Het hooggerechtshof van Kenia heeft onlangs nog 13 fonkelnieuwe Mercedes E200 type kunnen aanschaffen in plaats van te investeren in voor Nederland o zo belangrijke ontwikkelingsprojecten op het gebied van goed bestuur.

`Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid en daaraan gekoppelde miljoenen die we jaarlijks aan Kenia schenken blijken dit soort structurele excessen mogelijk te maken' concludeert Szabo.

De VVD vermoed dat het rapport van Transparency International slechts het topje van de ijsberg laat zien en zal de Minister vragen om een grondig onderzoek. Totdat de onderzoeksresultaten bekend worden kan de geldkraan worden dichtgedraaid. De VVD wil tevens dat de minister nogmaals met de Keniaanse regering aan tafel gaat zitten om af te dwingen dat zij alsnog zelf de kosten gaan dragen voor de hulp aan de eigen bevolking.

dinsdag 7 februari 2006

voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl of 070-318.29.14