Ingezonden persbericht

Uniek boekje over Hongerwinter

Met dagboek en foto's

LEIDSCHENDAM, 20060207 -- Tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog ging een groot deel van Nederland gebukt onder een gebrek een voedsel. Vooral vanuit steden gingen veel mensen op hongertocht naar het platteland, om via ruilen en bietsen aan eten te komen. Het gebrek aan eten en het uitzonderlijk koude weer kostten uiteindelijk duizenden mensen het leven. Na de voedselhulp (Zweeds wittebrood) en de bevrijding leek het leed snel vergeten. De winter van 1944-1945 ging de geschiedenis in als de Hongerwinter. Wie heeft er niet van of over gehoord?


Wat van de hongertochten bekend is zijn verhalen van overlevenden, die soms vele jaren later zijn opgetekend. Een gekleurd en vaak positiever beeld dan de werkelijkheid, want "we hebben het overleefd, en beleven nu betere tijden". Hoe het nu werkelijk was? Leidschendammer Ben van Vliet ontdekte het dagboek van zijn 88-jarige tante Gonny Bontje-Schuijt waarin zij verslag doet van twee hongertochten van Leidschendam naar de kop van Noord-Holland, die zij in januari 1945 ondernam. Een authentiek en vooral uniek dagboek.
De toen 27-jarige Gonny Schuijt fietste in de hongerwinter regelmatig naar de kop van Noord-Holland (127 kilometer!) om textiel te ruilen voor voedsel. Begin januari 1945 maakte zij een bijzondere fietstocht, niet alleen voor eten, maar ook om contacten te leggen en afspraken te maken voor een grote varende expeditie, waarop zij als 'huishoudster' meegaat. Het varende konvooi telde een motorvrachtboot die tevens als sleep diende voor drie veilingschuiten. Naast de bemanning van de vier vaartuigen waren verschillende passagiers aan boord met een bestemming in Noord-Holland en enkele familieleden die voor hun gezinnen achter voedsel aangingen.
Van beide barre tochten houdt zij nauwgezet een dagboek bij, achter in haar Poesiealbum. Onderweg schiet ze bovendien enkele foto's.

Ruim zestig jaar later
Het dagboek is iets heel bijzonders, want onder de omstandigheden zal waarschijnlijk niemand op het idee zijn gekomen om een nauwgezet verslag te maken van zo'n barre, uit nood geboren tocht. Het waren immers geen plezierreisjes. Onlangs kwam het dagboek bij toeval weer op tafel. Ruim zestig jaar na de Hongerwinter leek een goed moment om het verhaal van die bizarre tochten te publiceren. Bovendien verkeert de schrijfster van het dagboek nog in goede gezondheid. Het 'live' verslag met fotobeelden maken het boekje een uniek document. Naast de belevenissen tijdens de hongertochten geeft het onder andere informatie over de achtergronden van de Hongerwinter en een kroniek van de familie Schuijt in Leidschendam.

Verkrijgbaar
'Hongerwinter 1945, reis naar de Noord', geschreven door Gonny Bontje-Schuijt en Ben van Vliet, is te koop voor 9 euro bij Schuijt Wonen & Slapen (Damlaan 76, Leidschendam) en Kapsalon Schuijt (Hoefblad 30, Stompwijk). Bestellen kan ook via giro 2501295 t.n.v. Ben van Vliet onder vermelding van 'boekje Hongerwinter' en adres.
Het boekje, in eigen beheer uitgegeven, is tot stand gekomen met financiële bijdragen van Boekenfonds Elisabeth Grent/F.J.A.M. van der Helm, Schuijt Wonen & Slapen en Schuijt Projectstoffering uit Leidschendam, en Kapsalon Schuijt en Gordijnenatelier Schuijt uit Stompwijk.




Ingezonden persbericht