Gemeente Twenterand


Feestelijke aftrap door wethouder Visser
Stuurgroep cultureel arrangement van start

Wethouder Visser van de gemeente Twenterand verrichtte op dinsdag 7 februari 2006 de aftrap van de stuurgroep cultureel arrangement. De opening werd verricht op feestelijke wijze. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand wil graag dat haar inwoners weten dat cultuur leuk en interessant is en dat je ervan kunt genieten en leren. Het college vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen maken met cultuur, zodat ze cultuur zo goed mogelijk kunnen beleven.

Actieplan cultuurbereik 2005 - 2008
Om dit mogelijk te maken neemt Twenterand in samenwerking met de provincie Overijssel deel aan het actieplan cultuurbereik 2005 - 2008. De doelstelling van dit actieplan is dat meer mensen in contact worden gebracht met cultuur in al haar uitingsvormen. Van podiumkunsten en cultureel erfgoed tot beeldende kunst en letteren. Niet alleen als toeschouwer, maar ook actief als deelnemer. Jongeren, ouderen, mensen met verschillende culturele achtergronden, voor alle burgers moet kunst en cultuur bereikbaar zijn. Twenterand heeft hiertoe een overeenkomst (cultureel arrangement) gesloten met de provincie Overijssel. In totaal is voor de periode 2005 tot en met 2008 een bedrag van ongeveer EUR 350.000, - beschikbaar.

Nauwe samenwerking
In goed overleg is de Stichting Muziekschool Twente bereid gevonden om de coördinatie en uitvoering van het cultureel arrangement op zich te nemen. Uiteraard vindt de uitvoering plaats in nauwe samenwerking met culturele en educatieve instellingen uit de gemeente Twenterand. Door middel van een stuurgroep cultureel arrangement krijgt deze samenwerking gestalte. De stuurgroep bestaat uit een afvaardiging van Stichting Twenterand Cultuur, de gezamenlijke muziekverenigingen, het basis- en voortgezet onderwijs, de VVV Sallandse Heuvelrug/Reggeland, de klankbordgroep jeugd, de gezamenlijke musea, het cultureel erfgoed (Stichting Het Gebint, Stichting Ons Erfgoed Den Ham-Vroomshoop), Stichting Openbare Bibliotheek Twenterand en de gezamenlijke toneelverenigingen. Hierdoor worden in de stuurgroep alle aspecten van cultuur in Twenterand (en daarmee ook alle kernen) betrokken bij de uitvoering van het cultureel arrangement.

Doel stuurgroep
Het doel van deze stuurgroep is om gezamenlijk een programma van culturele activiteiten voor Twenterand te ontwikkelen en uit te voeren. De stuurgroep zal vanuit haar eigen inhoudelijke expertise inhoud geven aan het cultureel arrangement. De gemeente houdt echter wel de regie over het cultureel arrangement. De inhoudelijke kaders zijn vooraf door de gemeente vastgesteld:

· Blijvende samenwerking op het gebied van cultuur;
· Een jaarlijks aanbod van culturele activiteiten, met daarbij specifieke aandacht voor jongeren;

· Het cultuurhistorische erfgoed krijgt een nadrukkelijke plek in het aanbod, mede gericht op versterking van de sociale identiteit en cohesie in het gehele gebied (leefbaarheid).