2006-01-19

Symposium 'maatschappelijk verantwoord ondernemen in de regio: maatwerk gevraagd!'

COS Nederland organiseert een symposium over maatschappelijk verantwoord ondernemen in en vanuit de regio.

Datum: 7 februari 2006
Lokatie: Academiegebouw Utrecht
Tijdstip en duur: aanvang lunch 13.00u, aanvang programma 14.00u, afsluiting 17.00u
Aanmelden en informatie: COS Flevoland, Herma van Laar, telefoon 0320 244 259

Het symposium is praktijkgericht en geeft volop ruimte aan het uitwisselen van opgedane ervaringen. Welke obstakels komen ondernemers tegen en hoe lossen ze deze op? Hoe verloopt het contact met maatschappelijke organisaties? Welke rol kan de gemeente spelen? Waarvoor kunt u bij het COS in uw regio terecht?

COSsen brengen regionale partijen bij elkaar die een gezamenlijk belang hebben bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze geven informatie en advies. Dan gaat het om (MKB-)bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Zo heeft COS Rijnmond veel ervaring met stedenbanden en maatschappelijk verantwoord ondernemen, ontwikkelden de Brabantse COSsen een dvd waarin internationaal actieve ondernemers vertellen over duurzaam inkopen, richtte COS Groningen zich op bedrijven die importeren uit ontwikkelingslanden en startte COS Utrecht een project voor duurzaam inkopen met de gemeente Utrecht. De eerste COS-activiteiten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn gestart in 2004. Vanaf 2006 houden COSsen zich ook nadrukkelijk bezig met 'duurzaam sparen en beleggen' en 'duurzaam inkopen', waarbij een groot aantal COSsen zich richt op de duurzame inkoop van hout.

Programma
Tijdens het symposium vertellen we u over onze best and worst practices van de afgelopen jaren. En wisselen we met elkaar van gedachten over het vervolg in 2006 en verder. Het voorlopige programma bestaat uit:
* Inleiding door Jacqueline Cramer, programmamanager 'Duurzaam Ondernemen in Internationale context' voor MVO Nederland en
* hoogleraar milieumanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
* toelichtingen door ervaringsdeskundigen, zoals de heer M. Diepstraten van Koninklijke Houthandel Wijma (www.wijma.com), die als eerste bosbeheerder in West-Afrika het FSC-certificaat ontving voor het verantwoorde beheer van n van de bosconcessies in Kameroen. De heer R. Haveman, programmadirecteur van de IESA Foundation in Ghana licht toe hoe zijn organisatie werkt aan verbetering van kwaliteit van het publieke bestuur in Ghana en aan kwalitatief beter onderwijs door pc-gebruik op scholen.
* forumdiscussie met sprekers en publiek
* presentatie van praktijkvoorbeelden van de regionale COSsen