College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel


23 Februari 2006

Terugblik Collegedag 2006

Over Geneesmiddelenveiligheid: perceptie, feiten en risicomanagement

Op dinsdag 7 februari vond in Congrescentrum De Eenhoorn te Amersfoort de jaarlijkse Collegedag plaats. Deze dag wordt georganiseerd door het CBG en Nefarma, de Nederlandse Vereniging van de Research-georiënteerde Farmaceutische Industrie. Dit jaar stond het thema Geneesmiddelenveiligheid: perceptie, feiten en risicomanagement centraal.

In zijn inleiding op het thema gaf Dagvoorzitter de heer dr. J.F.F. Lekkerkerker, Voorzitter College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) aan dat geneesmiddelen nooit zonder risico zijn. Wel komen er vele werkzame en goede geneesmiddelen op de markt. In de presentaties die daarop volgden, constateerde dr. W.F. van der Giesen dat de risico's van geneesmiddelen steeds meer in de belangstelling staan bij publiek, media en politici. Bovendien is de geneesmiddelenbewaking volgens hem in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwassen discipline. Ook de heer A.A.W. Kalis, arts en Directeur van het CBG, benadrukt dat geneesmiddelen niet zonder risico zijn en dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is van de industrie, het CBG en de pers om dit duidelijk te communiceren. Vervolgens belichtte hij de activiteiten en plannen van het CBG op het gebied van geneesmiddelenbewaking. Zo zal de samenwerking met kennisinstituten in Rotterdam, Utrecht, Groningen en Leiden, worden geïntensiveerd. Het ochtendgedeelte werd afgesloten met een blik van de industrie op deze materie. Namens Pfizer stelde de heer R. Reynolds, Director/Team Leader Safety Evaluation & Epidemiology, dat het gebruik van geneesmiddelen nog veiliger kan worden, wanneer duidelijkheid bestaat over de beleving van de voor- en nadelen bij de patiënt.

Na de plenaire sessies volgde een paneldiscussie met de zaal over een drietal stellingen.
Tijdens het middagprogramma konden deelnemers kiezen uit een zevental satellietprogramma's waarbij werd ingegaan op diverse deelgebieden van het thema. Na de dagsluiting en het slotwoord werd deze Collegedag 2006 afgesloten met een borrel. Al met al kijkt het CBG terug op een succesvolle dag met veel ruimte voor verdieping, discussie en met een blik die duidelijk op de toekomst is gericht.