PERSBERICHT - 2006-01-06

Kunst- & Antieksalon PRIMAVERA van 8 tm 13 februari in Erasmuscentrum

Rotterdam krijgt nieuwe kunst- en antiekbeurs

Nederland krijgt er een nieuwe kunst- en antiekbeurs bij. De nieuwe Kunst- & Antieksalon PRIMAVERA gaat voor de eerste keer van start op 8 tot en met 13 februari 2006 in het Erasmus Expo- & Congrescentrum in Rotterdam. Organisator is Debbie Jongepier, sinds vijftien jaar galeriehouder van Galerie Yantar te Edam en Haarlem, die met haar galerie vaak deel heeft genomen aan kunst- en antiekbeurzen.

Eind maart 2005 werd begonnen met de acquisitie van galerieën, kunsthandels en antiquairs voor een nieuwe kunst- en antiekbeurs in Nederland. Half juni 2005 werd de Kunst- & Antieksalon Primavera een feit: 91% van de beursoppervlakte was volgeboekt. In aanloop naar publiciteit is een samenwerking tot stand gekomen met een aantal tijdschriften, kranten en musea.

Uitstraling
Uit haar ervaringen als standhouder werd in de loop van de jaren bij organisator Debbie Jongepier het idee geboren om zelf een beurs te organiseren: een kunst- en antiekbeurs met een aangename uitstraling, met de lichte, vrolijke kleuren van PRIMAVERA (voorjaar) in gedachten. De gekozen kleuren (zachtgeel, lindegroen en hardroze) moesten ook consequent op de kunst- en antiekbeurs worden doorgevoerd in aankleding, meubilair en decoratie. Op zoek naar een geschikte locatie, kwam zij uit bij het Erasmus Expo- & Congrescentrum: een modern gebouw van architect Quist, strak van vorm, met een leisteenvloer, lichtkoepels, goed bereikbaar en een goede parkeergelegenheid. Anders dan de meeste beurslocaties, meestal hoge hallen, die moeilijk gezellig te maken zijn. Voor de aankleding koos Debbie Jongepier de bekende decorateur Menno Kroon.

Kwaliteit
Van het grootst mogelijke belang voor een nieuwe beurs is de kwaliteit van de deelnemers. Debbie Jongepier koos voor een toetsingscommissie met mensen als Wim de Roos, voorzitter Museum Jan vander Togt, Cees Broekhof, veilingmeester van het Veilinghuis Glerum, Jaap Zeeman, beëdigd taxateur, Willem de Winter, eigenaar van Kunsthandel Wisselingh & Co. en beëdigd taxateur Willem Rueb, beëdigd taxateur en eigenaar Kunsthandel Rueb, Yvonne van Zoelen, galeriehouder van The Obsessions of Art en Makkie Mulder, hoofdredacteur van VT wonen.

In totaal presenteren 60 kunst - en antiekhandelaren uit binnen- en buitenland hedendaagse, moderne en oude kunst en antiquiteiten. Zie bijlage voor de deelnemerslijst.