RSM Erasmus presenteert eerste studieprogramma buitenlucht

Rsm erasmus universiteit

Een nieuw, innovatief doctoraal keuzevak dat volledig in de openlucht zal worden gehouden, gaat op 8 februari 2006 van start aan RSM Erasmus Universiteit.

Het keuzevak Companies in Ecologies zal grotendeels worden gegeven in het Arboretum Trompenburg, een botanische tuin dicht bij de universiteit. Dit curriculum, een gedurfd initiatief om de impact van bedrijfsactiviteiten op de lokale en mondiale ecologie voor het voetlicht te brengen, is het eerste volledige openlucht-keuzevak in het economieonderwijs in Nederland.

'Wij zijn ervan overtuigd dat het heel belangrijk is studenten daadwerkelijk contact te laten maken met het lokale ecosysteem, zodat ze de invloed van bedrijfsactiviteiten op de omgeving beter begrijpen,' aldus de drijvende kracht achter het curriculum, Dr. Gail Whiteman, wetenschappelijk hoofdmedewerker bij de vakgroep Business-Society Management. 'Als je het hebt over vervuiling en natuurlijke hulpbronnen zijn woorden en cijfers niet genoeg.'

In het keuzevak Companies in Ecologies, bedoeld voor studenten MSc Bedrijfskunde aan RSM Erasmus Universiteit, worden de meest recente ideeën over duurzaam ondernemen onder de loep genomen, tegen de achtergrond van zowel lokale als mondiale bedrijfspraktijken met een speciale focus op Rotterdam.

Gedurende het twee maanden durende keuzevak brengen de studenten een bezoek aan lokale bedrijven rond Rotterdam en aan grote multinationals als Unilever en Interface, waarbij wordt gekeken naar de manier waarop ondernemingen momenteel duurzame methoden in hun bestaande beleid integreren. In het kader van het keuzevak worden ook gastcolleges gegeven, door Jan-Kees Vis van het Programma Duurzame Landbouw van Unilever; door Edmund Blamey, directeur Duurzaamheid bij Interface en wereldwijd trendsetter op het gebied van duurzame bedrijfspraktijken, en door diverse ecologen uit Rotterdam over lokale ecosystemen zoals dat van de Rotterdamse haven.

Aangezien alle colleges en gastlezingen buiten worden gehouden, worden de studenten verzocht zich warm aan te kleden en zullen steeds warme drankjes worden geserveerd.

'Uit mijn onderzoek is gebleken dat als je de fysieke omgeving van management-onderwijs en training verandert, ook de perceptie verandert', aldus Whiteman. 'Door studenten les te geven in de openlucht willen we de boodschap echt met kracht overbrengen je hoeft alleen maar om je heen te kijken om de voordelen van duurzame besluitvorming te zien.'

Companies in Ecologies gaat op 8 februari in het Arboretum van start met een traditionele inheemse ceremonie door Adelard Blackman, prominent leider van de Dene, een Canadese inheemse groep. Onderzoek van Whiteman heeft laten zien dat bij inheemse volkeren sprake is van duurzame managementmethoden die zijn ingebed in de lokale ecologie.

Voor meer informatie over persberichten door RSM Erasmus University kunt u contact opnemen met Rebecca Morris: rmorris@rsm.nl or +31 (0)10 408 2568.