Gemeente Hengelo

Scholierendebat in stadhuis

Havo- en vwo-leerlingen van 15-18 jaar gaan met elkaar in discussie tijdens het Scholierendebat op woensdag 8 februari in de burgerzaal van het stadhuis. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen kruisen steeds twee schoolteams van 10 jongeren de degens met elkaar over onderwerpen uit hun leefwereld.

Leerlingen van De Grundel, OSG en Twickel hebben zich onder leiding van leraren Nederlands en maatschappijleer voorbereid op het debat. Er zijn zes stellingen waarover beurtelings vrij of met een vooraf bepaalde rol voor of tegen wordt gedebatteerd. De presentatie is in handen van wethouder Nijhof. Juryvoorzitter is Hans Hooghoff, werkzaam bij de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en jurylid van het Nederlands Scholierendebat. Aan het eind van de middag wordt aan het winnende team een beker overhandigd. Deze school krijgt een cheque van ? 1.000 voor een goed doel dat het team van tevoren heeft gekozen.

De stellingen zijn gekozen dicht bij de belevingswereld van de jongeren. Ze gaan over zaken als veiligheid, uitgaan, minderheden en invloed op de politiek. Na afloop kunnen de jongeren ook nog in gesprek met de deelnemende politieke partijen die een stand hebben bij de burgerzaal. Ook kunnen ze de StemWijzer (zie www.hengelo.nl) invullen. Zo kunnen ze (alvast) vertrouwd raken met het stemrecht.