rue nbcode: nb05 nb14 nb06 nl00 nbpersagenda betalen: 500 authentiek: nee log: 20060206:13:26 terminator ANP.SCR lead_org: Den Haag, 6 februari 2006 - Minister Verhoeven stelde vorig jaar de commissie "Ontwikkeling Nederlandse Canon" in. Vragen komen daarbij aan bod als "Wat moeten Nederlandse burgers weten over de geschiedenis, over cultuur en literatuur? Wat moeten afz: foetsie@nieuwsbank.nl Openbare bibliotheek den haag

PERSBERICHT Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag

Haagse bibliotheek organiseert symposium "De literaire canon"

Prominente sprekers over nut en noodzaak Nederlandse canon

Den Haag, 6 februari 2006 - Minister Verhoeven stelde vorig jaar de commissie "Ontwikkeling Nederlandse Canon" in. Vragen komen daarbij aan bod als "Wat moeten Nederlandse burgers weten over de geschiedenis, over cultuur en literatuur? Wat moeten scholieren en nieuwe Nederlanders leren?" De canon is daarmee een onderwerp waarover de meningen flink verschillen. Op woensdag 8 februari 2006 organiseert de Haagse bibliotheek daarom in het kader van haar 100 jarig bestaan het symposium "De literaire canon". Prominente sprekers laten hun licht schijnen over de toekomstige canon, over nut en noodzaak, over een lokale, Nederlandse of internationale canon. De Raad voor Cultuur pleit voor een moderne inhoud van deze canon. Het zijn díe literaire werken die in een samenleving als waardevol erkend worden en dienen als referentiepunt in de literaire, culturele en historische beschouwing en in het onderwijs. De invalshoek van het symposium en aansluitend forumdebat is de eigentijdse invulling van de Nederlandse canon: een canon van culturele kennis. Zo zou er meer aandacht moeten zijn voor het belang van elementaire literaire kennis, van cultuurhistorische context en van leeservaringen.

Sprekers zijn onder andere Medy van der Laan, staatssecretaris van Cultuur en Pierre Heijnen, wethouder van Onderwijs, Sociale zaken, Werkgelegenheid en Integratie in Den Haag. "Den Haag investeert in een lokale canon. Ik vind dat een betere manier om binding met de stad te organiseren dan de "Rotterdamse code"", aldus Heijnen.

Het symposium is een besloten bijeenkomst voor genodigden en de pers.