Milieukeur

SMK publiceert herziene criteria Plantaardige Producten

De Milieukeurcriteria voor Plantaardige Producten zijn herzien en worden per 1 februari 2006 gepubliceerd. Met name op het gebied van gewas-bescherming en bemesting zijn wijzigingen doorgevoerd. De herziene certificatieschemaâs zijn te downloaden via: www.milieukeur.nl

Gewasbescherming
De lijst met gewasbeschermingsmiddelen die in Milieukeur zijn toegestaan is voor de herziening grondig geanalyseerd. Tussentijds wettelijk toegelaten middelen zijn hierin opgenomen. Enkele kritische middelen zijn vervangen door milieu-vriendelijkere alternatieven. Verder is een aantal nieuw toegelaten middelen nu ook in Milieukeur toegestaan. Indien aankomend seizoen nieuwe middelen worden toegelaten, dan kunnen deze aan SMK worden voorgelegd om ze op te nemen in de lijst met in Milieukeur toegestane middelen.

Bemesting
Sinds 1 januari 2006 is het nieuwe Mestbeleid van kracht. Nederland gaat hiermee voldoen aan de Europese Nitraatrichtlijn. Milieukeur volgt dezelfde systematiek als in het nieuwe Mestbeleid. Het ambitieniveau dat Milieukeur nastreeft komt erop neer dat de Milieukeurcriteria één jaar voorlopen op het wettelijke niveau. Dit seizoen gelden voor Milieukeurtelers dus de eisen van 2007. Door een stikstofvanggewas na de hoofdteelt te telen, kan men een hogere gebruiksnorm voor het hoofdgewas verkrijgen. Onder voorwaarden kan men hiervan gebruik maken. Met name voor de teelt van vollegrondsgroenten biedt dit de nodige teeltruimte zonder dat het milieu onnodig wordt belast.

âBest Practicesâ
In het project âTelen met Toekomstâ van de overheid zijn een aantal âgoede landbouwpraktijkenâ uitgewerkt, waarmee een positieve bijdrage aan het milieu kan worden geleverd. SMK heeft deze zogenaamde âBest Practicesâ vergeleken met de Milieukeurcriteria. Het blijkt dat vrijwel alle âBest Practicesâ reeds in de Milieukeurcriteria waren opgenomen. Ook al worden teeltmaatregelen geen onderdeel van de uitwerking van het gewasbeschermingsbeleid, de Milieukeurteler toont aan dat hij voldoet aan de best mogelijke landbouwpraktijk als het gaat om duurzame teelt.

Duurzaamheidscriteria
SMK bevordert duurzaamheid door het ontwikkelen van criteria voor agro/food en non-food producten en diensten op basis van onderscheid in milieueffecten. Er is toenemende aandacht voor de verbreding van milieu naar duurzaamheid en voor gelaagde criteria (barometermodel). De criteria worden beheerd door de onafhankelijke stichting, waarin consumenten-, producentenorganisaties, detailhandel, overheid en milieudeskundigen deelnemen. Wanneer een product of dienst aan de criteria voldoet en het keurmerk Milieukeur verwerft betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten en diensten, een hoog milieurendement heeft. Op dit moment is het keurmerk Milieukeur op zowel voedingsmiddelen als gebruiksartikelen te vinden.

Laatst gewijzigd: 08 februari 2006