Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 februari 2006


Bijdrage van Staf Depla (PVDA) aan het algemeen overleg particulier opdrachtgeverschap voor alle inkomensgroepen


Voorzitter


U zegt dat de motie v Gent/Duivesteijn is uitgevoerd. De PvdA deelt die mening niet. De doelstelling is een groei naar 33% procent particulier opdrachtgeverschap. Ondanks uw beleidsinspanning is er een daling te zien. Het was 18%, maar nu is het minder. U verklaart dat uit de conjunctuur. Volgens ons is de werkelijkheid anders. Juist die neergang zou een extra impuls kunnen zijn geweest. Immers met collectief particulier opdracht, blijkt uit de praktijk, zijn de bouwkosten beduidend lager.


Het particulier opdrachtgeverschap voor lage inkomensgroepen heeft geen grote vlucht genomen. Wel zijn er voorbeelden, met name in landelijk gebied, die aangeven dat collectief particulier opdrachtgeverschap de mogelijkheid biedt om in kleinere kernen betaalbare woningen te bouwen voor starters en jonge gezinnen. Dit is van groot belang. Het platteland dreigt steeds meer alleen voor de rijken toegankelijk te zijn. Gemeenten kiezen nu veel te vaak voor grote bouwkavels en waar de gemeente en projectontwikkelaars veel aan kunnen verdienen. Dan laat je jongeren en ouderen uit het eigen dorp in de kou staan. Er moeten meer goedkope huur- en koopwoningen worden gebouwd voor starters, jonge gezinnen en senioren, zodat zij in het dorp kunnen blijven wonen. Met particulier opdrachtgeverschap kan daar een grote bijdrage aan geleverd worden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat veel bewoners graag in eigen beheer een woning willen ( laten) bouwen.


Het bekende voorbeeld is van onze PvdA-wethouder in Bladel. Woningen met een marktwaarde van 2 ton kwamen beschikbaar voor 120.000 euro. Bovendien blijft door verenigingstructuur de goedkope woning ook na oplevering een goedkope woning.


Er zijn ook mooie voorbeelden in Friesland. En het Gelderse project dorpen groeien op Eigen wijze heeft ook veel animo. Kortom het kan wel. Maar het gaat niet vanzelf. Daar moet en kan u wat aan doen.


In de begroting staat dat het particulier opdrachtgeverschap in 2008 wordt geëvalueerd. Is het niet verstandig die evaluatie af te wachten alvorens de motie als uitgevoerd te zien. De PvdA fractie wil een analyse waarom dit mooie voorbeeld zo weinig navolging krijgt. Op basis daarvan kunnen we kijken welke stappen we moeten zetten. Is het een financiële reden, is het politieke onwil op lokaal niveau? Is het ontbreken van een goede grondexploitatiewet? Of is een cultuuromslag nodig en wat kunnen we doen om die slag te slaan. Is dat geld of is het een ambassadeur aanstellen die de dorpen langs rijst (bv Pijnenburg) of is het wetgeving of is het gebrek aan kennis.


De PvdA wil voorstellen om meteen na de verkiezingen nieuwe wethouders en raadsleden enthousiast te maken voor het particulier opdrachtgeverschap. Want de geslaagde voorbeelden laten zien dat er op het platteland een voedingsbodem is. Daarom wil de PvdA dat u een ambassadeur aanstelt die het komende jaar de kleinere en middelgrote steden langs gaat. Overal waar Pijnenburg zijn verhaal nu houdt worden mensen enthousiast en gaan ze aan de slag. Op die manier lokale bestuurders hiervoor warm krijgen. Dan gaat het lopen. Bent u bereid dat voorstel over te nemen?


Als dat gaat lopen is dat de beste reclame voor de aanpak en is kans groter dat grotere steden er ook mee aan de slag gaan.


En dan het geld. Uit een inventarisatie van het SEV in 9 stedelijke regio s blijkt dat ze ondanks de worst van 1600 euro per woning die u ze voorhoudt, er geen enkele regio het voornemen heeft op basis van de stimuleringsregeling specifiek beleid te ontwikkelen. Kortom wat de PvdA betreft moet een deel van dat geld op een andere manier ingezet worden. Het geld niet alleen besteden aan stedelijke gebieden. En geld niet als subsidie van 1600 euro per woning inzetten maar onderzoeken of voorstel van SEV om geld in te zetten voor opzet ontwikkel corporatie die met deel of gehele 42 miljoen grond aankoopt. Bij gereed komen project komt geld weer vrij en kan ingezet worden voor volgend project.


Voorzitter, ik verwacht van een liberale minister dat het haar eer te na is om het particulier opdrachtgeverschap een stille dood te laten sterven