Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kinderen en ouders in de problemen door toenemende bezuinigingen in het leerlingenvervoer

Steeds meer leerlingen die eerst vervoerd werden met een (taxi-)bus, moeten het voortaan doen met een vergoeding voor openbaar vervoer voor zichzelf en soms (maar lang niet altijd!) voor een begeleider. De ouders worden geacht die begeleiding te regelen, zonder dat rekening wordt gehouden met hun zorg voor (de rest van) hun gezin of hun werk. Dit leidt tot allerlei praktische en logistieke problemen.

Van alle ouders die met deze openbaar vervoersregeling te maken krijgen is tweederde hier ontevreden tot zeer ontevreden over. Van de scholen die melding maken van deze regeling zegt 63% dat ouders de openbaar vervoersregeling onacceptabel vinden.
Overleg met de VNG hierover heeft helaas niet tot resultaten geleid. De VNG geeft aan dat gemeenten niet uit komen met de middelen die zij voor leerlingenvervoer in het gemeentefonds ontvangen en daarom genoodzaakt zijn de verordening leerlingenvervoer strenger toe te passen dan zij in het verleden gedaan hebben.

Onderzoek

Om een goed beeld te krijgen van de actuele gang van zaken rond het leerlingenvervoer, hebben de ouderorganisaties FOSS (ouders van slechthorende kinderen en kinderen met spraaktaalmoeilijkheden) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme, in samenwerking met de CG-Raad en het Project Adviesraden Leerlingenvervoer (dat werd uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van FvO, CG-Raad, VOO, Ouders & Coo, LOBO, NKO, en 3VO), in het najaar van 2005 onderzocht wat de aard en de omvang van de knelpunten in het leerlingenvervoer zijn.
Gestart werd met een quick scan naar de bezuinigingsproblematiek; hierop werd vanuit 56 gemeenten gereageerd. Op basis van de uitkomsten van de quick scan is besloten tot een uitgebreidere enquête. De enquêtes zijn per e-mail verspreid onder alle bijna 1000 contactpersonen van het Project Adviesraden Leerlingenvervoer en door hen ook weer verder verspreid. Individuele ouders en scholen werd gevraagd om aparte vragenlijsten in te vullen. In totaal werden 304 ingevulde lijsten van ouders ontvangen en 133 van scholen. De lijsten van de ouders hadden betrekking op 107 verschillende gemeenten, die van de scholen op 94 gemeenten.

Resultaten

Op basis van deze enquêtes en vele andere ervaringen van ouders staan in de notitie Toenemende bezuinigingen op het leerlingenvervoer en de problemen hierdoor voor ouders en kinderen onze belangrijkste zorgen over het leerlingenvervoer op een rij.

De betreffende organisaties (FOSS, NVA, FvO, Balans, Ouders & Coo, NKO, VOO, LOBO en 3VO) doen een beroep op de minister van Onderwijs en op de leden van de Vaste Kamercommissie OCW om een oplossing te zoeken voor de knelpunten zodat de tendens van gemeenten om te bezuinigen ten koste van hun meest kwetsbare burgers wordt gestopt.

(Geplaatst: 8 februari 2006)

---