Gemeente Beuningen


Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

In de regio Nijmegen is de volgende ronde van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker op nieuw van start gegaan. In februari 2006 worden alle vrouwen geboren in 1946 uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Daarna volgen half maart de vrouwen geboren in 1971, in mei de vrouwen met het geboortejaar 1961. Midden juni krijgen de vrouwen die geboren zijn in 1951 bericht. Per ronde worden twee- tot drieduizend vrouwen opgeroepen voor het maken van een uitstrijkje.
De organisatie van het bevolkingsonderzoek in de Nijmeegse regio is in handen van Hulpverlening Gelderland Midden.

Het onderzoek
Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om baarmoederhalskanker al in een vroeg stadium te kunnen ontdekken. De organisatie ligt in handen van de Stichting Baarmoederhalskankerpreventie Oost, een samenwerkingsverband van de GGD Nijmegen, Hulpverlening Gelderland Midden en een aantal andere Gelderse GGD'en, de huisartsen werkzaam in de regio, het Integraal Kankercentrum Oost, gynaecologen en laboratoria uit de regio. Het onderzoek zelf wordt door de eigen huisarts of de praktijkassistente gedaan.

Alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar ontvangen één keer in de vijf jaar een uitnodiging. De huisarts of de assistente maakt vervolgens het uitstrijkje, het laboratorium beoordeelt dit op afwijkingen en de vrouw krijgt daarna via de huisarts de uitslag. Bij 1 - 2% van de vrouwen wordt een afwijking geconstateerd. Dit betekent lang niet altijd dat er sprake is van baarmoederhalskanker; wel wordt in een dergelijk geval geadviseerd het uistrijkje te herhalen of verder onderzoek te doen. (dit hoort niet meer bij het bevolkingsonderzoek)

De oproep
De vrouwen, die in een bepaalde maand een uitnodiging kunnen verwachten, zullen die kort van tevoren in de brievenbus vinden. Zij krijgen de uitnodiging van de eigen huisarts of via Hulpverlening Gelderland Midden. Aan de vrouwen wordt gevraagd binnen twee weken een afspraak te maken met de huisarts voor het maken van een uitstrijkje. Bij de uitnodiging zit een informatiefolder. Eventueel kunnen vrouwen voor meer informatie bellen met de eigen huisarts of met Hulpverlening Gelderland Midden. Het telefoonnummer van de informatielijn is: 026-3773536.
Het meedoen aan het bevolkingsonderzoek is voor de vrouwen gratis.