Gemeente Almere

Investeringsimpuls voor Almere van 100 miljoen

De provincie Flevoland en de gemeente Almere hebben overeenstemming bereikt over een investering van ca. 100 miljoen over een periode van 10 à 15 jaar. Het provinciaal bestuur vindt dat er een extra inspanning geleverd moet worden om Almere te ontwikkelen tot een volledige en volwaardige stad binnen de Noordvleugel van de Randstad. Deze investeringsimpuls dient los gezien te worden van een nog te nemen besluit over eventuele verdere samenwerking van Almere binnen de Noordvleugel van de Randstad en over het al dan niet invulling geven aan een verdere schaalsprong voor Almere.

Centrale doelstelling voor het investeringsprogramma is volgens beide colleges het realiseren van een krachtige impuls voor de ontwikkeling van een uniek stedelijk klimaat in Almere en de versterking van de economische positie van Almere binnen de Noordvleugel van de Randstad. Een impuls voor ideeën, ondernemingen en mensen, waardoor Almere duurzaam aantrekkelijker wordt en waarbij het gaat om investeringen in de sociale, culturele en economische infrastructuur.

Binnen deze centrale doelstelling zijn 5 programmalijnen vastgesteld, te weten:

* Versterking economische structuur

* Kwaliteitsslag groen-blauwe stad

* Versterking voorzieningenstructuur

* Versterking hoger onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs
* Infrastructurele knelpunten (buiten reguliere financieringsregelingen)

Binnen de programmalijnen worden concrete projectvoorstellen gemaakt, die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden. De nadruk ligt daarbij op projecten van een behoorlijke omvang, met een stimulerende werking op andere investeringen (het zogenaamde multiplier-effect) en die niet behoren tot reguliere taken en investeringen van gemeente en provincie. Leden van Provinciale staten en van de gemeenteraad zijn door beide colleges op de hoogte gesteld.