Ingezonden persbericht


WGA-mijlpaal: 100 miljoen Windows XP-exemplaren gevalideerd

Genuine Advantage-programma na zes maanden veel succesvoller dan verwacht

Schiphol-Rijk, 8 februari 2006 - Microsoft heeft binnen zes maanden na lancering van het Windows Genuine Advantage-programma (WGA) wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren van het Windows XP besturingssysteem op echtheid gecontroleerd en gevalideerd. In Nederland zijn in dezelfde periode ruim 2,8 miljoen XP-exemplaren gevalideerd. Dit is een belangrijke mijlpaal, want het betekent dat nu één op de vijf XP-systemen wereldwijd is gevalideerd. Hier staat tegenover dat wereldwijd meer dan 22 miljoen XP-systemen werden herkend als niet legitiem, dat wil zeggen dat het een illegale kopie of een onvolledige versie van XP betrof.

In Nederland werd bijna 28 procent van de XP-systemen herkend als niet legitiem, in de meeste gevallen - iets meer dan 71 procent - vanwege het gebruik van een niet-toegestane volume license key. Microsoft heeft ook kunnen vaststellen in hoeveel gevallen geprobeerd is WGA te omzeilen, dit percentage bedraagt slechts 0,38 procent. De gebruikers van de niet-legitieme systemen hebben een bericht ontvangen waarin hen gevraagd wordt actie te ondernemen, zodat ook zij van de voordelen van een legitieme versie van XP kunnen profiteren.

Het Windows Genuine Advantage-programma geeft gebruikers de mogelijkheid om hun versie van Windows XP door Microsoft zelf als authentiek of echt ('genuine') te laten aanmerken. Dit verificatieproces vindt plaats wanneer XP-gebruikers iets willen downloaden van het Microsoft Download Center of de optie Automatische Updates hebben aangevinkt. Indien wordt vastgesteld dat de betreffende kopie van XP illegaal of onvolledig is, kan niet langer meer van de Automatische Update-service gebruik worden gemaakt, dan wel de betreffende software (update) worden gedownload. Legitiem bevonden gebruikers wordt de mogelijkheid geboden om gratis nieuwe software te downloaden, bijvoorbeeld PhotoStory 3. In de toekomst komen meer van dit soort voordelen beschikbaar. Security-updates voor XP vallen overigens, vooralsnog, buiten dit verificatieproces en kunnen dus gewoon worden gedownload. Tijdens de validatieprocedure ontvangen de gebruikers van de niet-legitieme systemen een melding waarin hen gevraagd wordt actie te ondernemen, zodat ook zij van de voordelen van een legitieme versie van XP kunnen profiteren.

Het Windows Genuine Advantage-programma bracht ook aan het licht dat wereldwijd ruim 22.000 gebruikers, waarvan 281 in Nederland, geen legale versie van Windows XP hadden, terwijl zij meenden voor het product betaald te hebben. Dit kan gebeuren doordat: A. zij van een computerbouwer (system builder) een PC met een illegaal besturingsysteem hebben betrokken zonder daar apart geld voor te hebben betaald. Bij circa 95% van deze illegale systemen is dit het geval. B. de computerbouwer een illegale versie van Windows op de PC zet en daar geld voor vraagt. In dit geval is de gebruiker geconfronteerd met of een 'high quality counterfeit', of hij/zij heeft niet goed opgelet. Gaat het om een zeer goede vervalsing dan komt de klant in aanmerking voor gratis vervanging. C. de computerbouwer het systeem zonder besturingsysteem levert (niet illegaal) en de klant zet er zelf een illegale Windows op.

Behalve zoals hierboven beschreven onder B en C kan het ook zijn dat een gebruiker bij zelfinstallatie is uitgegaan van een legale versie van, bijvoorbeeld Windows 98, die hij/zij met een illegale upgrade heeft opgewaardeerd naar een nieuwere Windows versie. Vooral dit laatste komt het meeste voor.

In de zes maanden dat het programma nu loopt hebben ruim 9700 klanten een legalisatiekit besteld waarmee zij hun illegale of onvolledige versie kunnen converteren naar een legale. In de Verenigde Staten heeft Microsoft 277 keer juridische actie ondernomen om illegale praktijken van enige omvang aan te pakken. In Nederland zijn er als het gevolg van WGA meer dan 50 juridische acties naar met name computerbouwers ondernomen.

Tevreden
Uit onderzoek door Microsoft blijkt dat een overgrote meerderheid van de XP-klanten het Genuine-label waardeert. Deze waardering stijgt nog eens extra, wanneer klanten zich realiseren dat een officiële aanmelding van hun XP-exemplaar extra voordelen met zich meebrengt. Zo hebben alleen Genuine-gebruikers de beschikking over de laatste versie van Defender (nu nog bekend als Windows AntiSpyware), inclusief de meest recente spyware-signatures. Omdat Defender een on-line service is die voortdurend wordt bijgewerkt, wordt het lastiger om dit programma illegaal aan te bieden.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.