FNV KIEM

FNV: 'Geen loonconcurrentie door Dienstenrichtlijn' Zon vijfhonderd FNVers maken zich op om volgende week dinsdag in Straatsburg te demonstreren tegen de huidige EU-dienstenrichtlijn. Daarin zijn onder meer de regels rond het vrije verkeer tussen werknemers en de verhuizing van bedrijven naar een ander EU-land geregeld.

In geen geval mag dit leiden tot loonconcurrentie, stelt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. FNV Bondgenoten heeft een campagne gelanceerd onder het motto Gelijk werk, gelijk loon. Dat is een mooie leuze die past bij de vakbond. Die hoort namelijk tot de kern van de vakbondswaarden. Werkgevers mogen werknemers niet tegen elkaar uitspelen. De cao is het middel om gelijk loon te regelen. Bij vrij verkeer mag het dus niet zo zijn dat collegas die elkaar tegenkomen op de werkvloer verschillende loonstrookjes hebben.

De EU wil oneerlijke concurrentie wegnemen door alle belemmeringen weg te halen in het dienstenverkeer. Gevaar is dat daardoor bijvoorbeeld een Lets bedrijf dat zich in Nederland vestigt de Letse cao gaat handhaven. Jongerius: Wij zeggen: het meest logische is dat dan de Nederlandse arbeidsvoorwaarden gaan gelden. De demonstratie op 14 februari wordt georganiseerd door het Europees Vakverbond (EVV). De Nederlandse bussen zitten inmiddels vol. Lees meer
---