Gemeente Deventer

Week 6, 8 februari 2006

Goede resultaten provinciale aanpak bijstandsfraude

De koppeling van gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer met die van de bijstandsbestanden van 28 Overijsselse gemeenten heeft geleid tot het beëindigen van 21 bijstandsuitkeringen en het aanpassen van de uitkeringen van nog eens veertig bijstandsuitkeringen. In totaal is er voor een bedrag van 659.000 euro gefraudeerd; dat bedrag wordt van de fraudeurs teruggevorderd. Het gaat om uitkeringsgerechtigden die hadden verzwegen dat zij dure autoâs of bedrijfsautoâs op hun naam hadden staan. Het project âGouden koetsâ is uitgevoerd door het Overijssels Platform Fraudebestrijding, een samenwerkingsverband van Overijsselse gemeenten die bijstandsfraude aanpakt.

Een auto, een caravan of motor kan deel uitmaken van het vermogen bij bijstand. Bijstandsgerechtigden mogen beschikken over een vermogen tussen globaal vijf- en tienduizend euro; het meerdere moeten zij gebruiken voor het bekostigen van hun levensonderhoud. Daarnaast komt het voor dat cliënten inkomen verzwijgen als gevolg van de handel in autoâs, het op naam stellen van autoâs voor derden, de sloop van autoâs en de export van autoâs.
Ook een aantal mensen dat nog een bijstandsschuld bij de gemeenten heeft, en die niet af zouden kunnen lossen, bleken dure autoâs op hun naam te hebben staan. Deurwaarders leggen op die autoâs beslag. Een aantal zaken wordt momenteel nog onderzocht.

Overijssels Platform Fraudebestrijding

De gemeenten Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo (Overijssel) en Zwolle hebben in 2004 het Overijssels Platform Fraudebestrijding opgericht. Zij vertegenwoordigen de overige gemeenten in Overijssel en enkele gemeenten in Gelderland en Flevoland, waarvoor deze gemeenten de taken van de sociale recherche uitvoeren. Dit platform wordt gevormd door wethouders, gemeenteambtenaren en de ketenpartners. Het platform richt zich op interdisciplinaire samenwerking binnen het landelijk dekkend netwerk van interventieteams en de kennisontwikkeling van, en het bieden van ondersteuning voor gemeenten op het terrein van handhaving in brede zin. De ondersteuning wordt ingezet voor het bereiken van efficiencywinst.
Het project âGouden koetsâ is een voorbeeld van een bovenregionale themacontrole. Eerder is het waterproject uitgevoerd, waarbij aan de hand van gegevens van het waterverbruik is gecontroleerd of bijvoorbeeld een woning wel werkelijk werd bewoond.

Publicatiedatum: 8-2-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 8 februari 2006