Socialistische Partij

WTO probeert genvoedsel door de strot te duwen

08-02-2006 * SP-Kamerlid Van Velzen vindt het idioot dat de Wereldhandelsorganisatie WTO het weren van genetisch gemanipuleerd voedsel wil verbieden. "Landen in Europa moeten zelf kunnen beslissen of ze producten willen toelaten waarvan de effecten op de volksgezondheid en het milieu niet duidelijk zijn."

Krista van Velzen In Europa is afgesproken dat verzoeken voor toelating van gengewassen apart beoordeeld moeten worden. Veel landen zijn terughoudend over de toelating, omdat de risico's voor de volksgezondheid en milieu niet altijd bekend zijn. Van Velzen vreest dat de uitspraak van de WTO wordt aangegrepen om ieder kritisch geluid te smoren. "Nederland stelt zich tot nu toe onverschillig op en laat allerlei genetisch gemodificeerde producten toe op de markt, ondanks geregeld grote wetenschappelijke onduidelijkheid. Dat zal er na deze uitspraak waarschijnlijk niet beter op worden."

Eerder al werd Oostenrijk door de Europese commissie teruggefloten toen het de grenzen wilde sluiten voor alle gengewassen. Met de voorlopige uitspraak van de WTO is het hek van de dam, stelt Van Velzen. "Onder druk van multinationals wordt regelrecht ingebroken op de democratische besluitvorming: landen in Europa kunnen niet meer zelf kiezen welke ontwikkelingen ze wel of niet willen in hun land. Deze discussie over wat landen wel of niet mogen beslissen is van wezenlijk belang, ook voor de voorstanders van gengewassen."

Van Velzen vindt het besluit van de WTO typerend voor de gang van zaken bij de organisatie. "Het past geheel in de lijn van het vrije-marktfundamentalisme dat er wordt aangehangen. De winstbelangen gaan boven alles, ongeacht de mogelijke schade voor de gezondheid, het milieu of de positie van ontwikkelingslanden."