Gemeente Hellendoorn


Koninklijke onderscheiding

Op woensdagochtend 8 februari kreeg de heer J.E. van Wijk, wonende Goossenweg 5 te Marle, gemeente Hellendoorn, uit handen van burgemeester ir. J.J. van Overbeeke een Koninklijke onderscheiding. De heer Van Wijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Van Wijk kreeg de onderscheiding tijdens een, door de familie en vrienden belegde, bijeenkomst in HCR De Uitkijk te Hellendoorn. De heer Van Wijk is ongeneeslijk ziek, vandaar dat het lintje aan hem wordt uitgereikt tijdens deze bijzondere gelegenheid. De heer van Wijk heeft de onderscheiding gekregen vanwege hieronder genoemde activiteiten:

Decorandus (74) zet zich sinds 1968 op vrijwillige basis in. Hij ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:

* Voor de Scouting:
1969-1979 vrijwilliger, voorzitter (vanaf 1973) voor de Scouting Hessengroep Lunteren, later ressorterend onder de Stichting Scouting Lunteren.

* 1979-1984 groepsvoorzitter van de Scouting Rijssen.
* 1980-1989 vrijwilliger, groepsleider/hopman (1982 tot heden) van Scouting Reggegroep Hellendoorn-Nijverdal.

* Anderszins was hij van 1968 tot 1972 secretaris van de Ouden-van-dagentocht Lunteren. Jaarlijks werd voor bejaarden een dagje uit georganiseerd met een stoet van 80 auto's en 12 motoren begeleid door politie en een muziekkorps.

* Hij was medeoprichter, bestuurslid van het Lunters Vocaal Ensemble van 1975 tot 1979.

* Hij was initiator, voorzitter en ondersteunend lid van de commissie 1000 Jaar Marle. In 1987 vond het feest plaats. Jaarlijks worden in de diverse wijken buurtfeesten georganiseerd, eens per 5 jaar is er een lustrumfeest. Gesteld wordt dat de heer Van Wijk de basis legde voor de huidige saamhorigheid in de gemeenschap Marle.

* Van 1987 tot heden was decorandus medeoprichter en secretaris (tot in 1998) en organisator van optredens en mededanser van de Marlese Boerendansers. Gesteld kan worden dat de dansgroep een belangrijke plaats inneemt in de Marlese gemeenschap. Er wordt veel opgetreden in verzorgingscentra en voor de Nationale Vereniging van De Zonnebloem.

* Van 1993 tot 1996 was de heer Van Wijk lid van de PR-commissie van het Nederlands Concert Mannenkoor en ondersteuner van een concerttour door Zeeuws-Vlaanderen.

Al met al kan de heer Van Wijk gekwalificeerd worden als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.