NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

en NOM bundelen vraag naar glasvezelverbindingen en ICT-diensten

Gemeenten, bedrijventerreinen, provincie Drenthe en NOM bundelen vraag naar glasvezelverbindingen en ICT-diensten

8 februari 2006 - De organisaties voor parkmanagement op de bedrijventerreinen in Emmen, Coevorden, Roden, Hoogeveen en Meppel, Provincie Drenthe en de NOM hebben de handen inéén geslagen voor het realiseren van goede glasvezelinfrastructuren. Aanbieders van glasvezelnetwerken kunnen binnenkort inschrijven op de aanleg van glasvezelinfrastructuren op een aantal Drentse bedrijventerreinen, in de vorm van één project. De verschillende bedrijventerreinen in Drenthe moeten via deze vraagbundeling de beschikking krijgen over een modern glasvezelnetwerk met tal van nieuwe diensten, tegen de scherpst mogelijke prijs.
Alle marktpartijen moeten hun ICT-diensten kunnen aanbieden over een "open netwerk". Dat betekent dat exploitatie van de kabel en het aanbieden van diensten via die kabel los staan van elkaar. Uiteraard kunnen telecom aanbieders diensten aanbieden, maar ze moeten ook anderen toegang geven tot hun glasvezel.

De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat een project van vraagbundeling niet alleen zal leiden tot een versnelde aanleg van glasvezel, maar ook tot een daling van de aansluitkosten. Ook zal het leiden tot het ontwikkelen van nog meer nieuwe ICT-diensten via zo'n snelle verbinding.

In de praktijk blijkt dat wanneer er snelle verbindingen aanwezig zijn, het bedrijfsleven hier snel op in springt. Voorbeelden hiervan zijn: cursussen en onderwijs op afstand met bewegend beeld; beveiliging waarbij men live met camera's kan meekijken; het maken van automatische back-ups van computerinformatie op afstand; ASP-toepassingen waarbij bedrijven gezamenlijk kostbare programmatuur delen en diverse helpdesk toepassingen.

Wanneer er op bedrijventerreinen straten worden opengebroken of revitaliseringprojecten worden uitgevoerd, dan worden hier direct mantelbuizen voor glasvezel aangelegd. De daadwerkelijke glasvezel kan dan vervolgens snel worden aangelegd wanneer daar behoefte aan is.

Het gezamenlijke project profiteert van de bouw van het Lofar-netwerk en de aanleg van de Drenthe Ring. Voor het Lofar-netwerk wordt een snel netwerk aangelegd waarop verschillende antennevelden worden aangesloten. Dit netwerk kan ook gebruikt worden om de industrieterreinen te ontsluiten. Grote delen van het netwerk, de Drenthe Ring, kunnen ook door het Drentse bedrijfsleven worden benut voor hun verbindingen. Uiteraard worden de netwerken aangesloten op de landelijke glasvezelnetwerken.